De Europese Commissie heeft het opgelegde sanctiepakket voor Rusland en Wit-Rusland (Belarus) vandaag uitgebreid. Europa verklaart op 9 maart dat ook cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) onder deze sancties vallen.

We are further tightening the net of sanctions responding to Russia’s military aggression against Ukraine

Listing 160 individuals: oligarchs, Russian Federation Council members
Belarus banking sector
Export of maritime navigation technology to Russia
Adding crypto-assets

— European Commission (@EU_Commission) March 9, 2022

Europa meldt dat crypto onder “overdraagbare effecten” vallen en daarom behoren tot het sanctiepakket:

“Ten slotte bevestigde de EU de algemene opvatting dat leningen en kredieten op alle mogelijke manieren kunnen worden verstrekt, met inbegrip van cryptoactiva, en heeft zij het begrip “overdraagbare effecten” verder verduidelijkt om cryptoactiva duidelijk te omvatten, en zo te zorgen voor de juiste uitvoering van de geldende beperkingen.”

Aldus de Europese Commissie. Met deze aankondiging breidt Europa de sancties die het Rusland heeft opgelegd ook uit naar Wit-Rusland. Het gaat dan om onder andere het afsluiten van toegang tot Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, beter bekend als SWIFT.

Crypto om sancties te omzeilen lijkt onwaarschijnlijk

Crypto wordt ook opgenomen in de sancties omdat men vreest dat Rusland, en met name dan de rijke oligarchen, het zouden gebruiken om sancties te ontwijken. Dat wordt zeer betwist, zo legde recent advocaat Jake Chervinsky onlangs uit waarom het omzeilen van sancties met crypto door Russen zeer onwaarschijnlijk is. Desondanks pleiten veel volksvertegenwoordiger hier voor, onlangs ook de minister-president van Estland.

In de VS heeft president Biden een nieuwe wetgeving voor crypto ingevoerd. De eerste details lekten hierover al afgelopen nacht naar buiten. Toen bleek dat deze maatregelen niet zo streng zullen zijn als in eerste instantie werd verwacht. Dat ontnam veel angst op de markt waardoor de bitcoin koers gisteren een grote sprong maakte.

Toch heeft de koers momenteel nog moeite om $42.000 te heroveren en blijft er nog altijd zeer veel angst en onzekerheid op de financiële markten. Onlangs kwamen ook geluiden naar buiten dat Europa alle proof-of-work (PoW) crypto zou verbieden, waar bitcoin en (vooralsnog) ethereum onder vallen. Dat plan werd gelukkig niet doorgezet.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.