Goed nieuws voor bitcoin (BTC) en de wereld van cryptocurrencies! Het ECON committee van het Europees Parlement heeft vanmiddag tegen een wetsvoorstel gestemd waarin mogelijk de eerste stap richting een verbod op proof-of-work (PoW) cryptocurrencies zoals bitcoin werd gezet. Een meerderheid van de parlementariers stemde tegen waardoor een mogelijk verbod voorlopig niet zijn intrede zal doen.

MiCA crypto wetgeving

De stemronde ging over de Markets In Crypto Assets (MiCA) wetgeving. Deze wetgeving buigt zich over digitale activa in Europa. Een van de doelen van de MiCA was het reguleren van PoW-cryptocurrencies. In eerste instantie werd in het wetsvoorstel concreet over een verbod op PoW-crypto’s gesproken, maar na heftige kritiek werd de tekst in de wet enigszins aangepast.

Experts stelden echter dat het resultaat hetzelfde was geweest voor bitcoin en andere PoW-crypto’s. Duurzaamheid was een belangrijk aspect van de MiCA en uiteraard gaan duurzaamheid en crypto mining niet goed samen. Het minen van cryptocurrencies kost in veel gevallen een enorme hoeveelheid energie. Veelal wordt beargumenteerd dat proof-of-work mining daarom niets meer is dan energie verspilling, zeker aangezien er ook een alternatief bestaat in de vorm van proof-of-stake

Uiteindelijk stemde een meerderheid tegen het wetsvoorstel. 24 parlementariërs stemden voor en 32 tegen. Vooral parlementariërs uit de linkse en sociaal-democratische hoek stemden voor het wetsvoorstel. Niet geheel verrassend natuurlijk aangezien zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

BREAKING: The ECON committee of the EU Parliament just voted against the de-facto POW-ban: 32 against, 24 in favor.

Big relief & political success for the bitcoin & crypto community in the EU

Will share a breakdown of the vote and what’s next here in this thread. #Bitcoin

— Patrick Hansen (@paddi_hansen) March 14, 2022

Proof-of-work cryptocurrencies als bitcoin

Hoewel dit absoluut een overwinning is voor de crypto industrie, wil dat niet zeggen dat het gevaar voor eens en altijd geweken is. PoW-crypto’s zullen een doorn in het oog blijven voor regulatoren en wetgevers over de hele wereld. De kans is groot dat vroeg of laat een nieuw wetsvoorstel zal opduiken dat probeert PoW-crypto’s de das om te doen.

Tot die tijd hoeven we ons in ieder geval geen zorgen meer te maken over het gevreesde MiCA wetsvoorstel. Dat hoofdstuk is definitief gesloten en heeft de Europese crypto gemeenschap een mooie overwinning bezorgd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.