Vorige week stemde het Europese Parlement over de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCa) wetgeving. Het wetsvoorstel werd overtuigend aangenomen. Daarmee loopt de Europese Unie uit op de Verenigde Staten als het gaat om de ontwikkeling van Web3 technologie. Dit claimt Patrick McHenry, voorzitter van het Amerikaanse House Financial Services Committee.
De VS blijft achter omtrent crypto
Dit baart McHenry ernstige zorgen. Hij gelooft dat de Verenigde Staten zijn eigen ruiten ingooit. “Economische groei komt voort uit technologische ontwikkeling,” zegt hij. Technologische ontwikkeling is precies wat de Amerikaanse politiek momenteel dwarsboomt.
De voortgang van de MiCa wet is een grote stap voor de Europese crypto sector. Het zal onder andere vanaf 2024 licenties mogelijk maken voor crypto wallets, exchanges en stablecoins. Amerikaanse politici lijken vooralsnog niets te willen weten van vergelijkbare wetten.
Na verscheidene Aziatische landen maakt dus ook de Europese Unie grote stappen wat betreft de crypto wetgevingen. Volgens McHenry is het een schande dat de VS niet kan aanhaken.
“Dat de Europeanen een pro-tech wetgeving hebben laat zien hoever de Verenigde Staten achterloopt. We zouden de leider van de wereld moeten zijn als het gaat om technologische toepassing, niet de tweede achter Europa,.”
De nachtmerrie genaamd SEC
Een van de redenen dat de VS wetgevend flink achterloopt is de vijandige houding van de Amerikaanse toezichthouders. Zo heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) volledig de rol van crypto-boeman ingenomen. Talloze exchanges werden al aangeklaagd door de SEC. Maar een duidelijk wetgevend kader ontwikkelen om de crypto sector heldere richtlijnen te bieden lijkt te veel gevraagd.
De kritiek die de SEC op zijn beurt van de Amerikaanse crypto industrie krijgt wordt ook steeds groter. Meerdere prominente figuren gaven al aan dat de houding van de SEC tot een exodus uit Amerika van meerdere crypto bedrijven zou leiden. Gisteren werd zelfs bekend dat de exchange Coinbase de tegenaanval opent en de SEC voor de rechter sleept. Coinbase eist voor eens en altijd duidelijkheid van de financiële waakhond.