De Russische invasie van Oekraïne is nog altijd aan het escaleren. De Europese Unie heeft daarom samen met een aantal partners nieuwe sancties bekendgemaakt. Waar de sancties voorheen door sommigen als te licht werden bestempeld, worden een aantal Russische banken nu van het SWIFT-netwerk geweerd. Dat kan enorme gevolgen hebben voor deze banken en de Russische economie.

Geen internationale transacties meer

In een verklaring laat de EU samen met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten weten dat een aantal Russische banken uit het SWIFT-netwerk worden gezet. Dit netwerk werd in het leven geroepen om de afwikkeling van internationale transacties tussen banken te versoepelen.

“We verbinden ons ertoe ervoor te zorgen dat geselecteerde Russische banken uit het SWIFT-systeem worden verwijderd. Dit zal ervoor zorgen dat deze banken worden losgekoppeld van het internationale financiële systeem en hun vermogen om wereldwijd te opereren schaden.”

Naast het uitsluiten van deze banken zullen de partners ook de Russische centrale bank aanpakken. Zodoende zal de centrale bank zijn internationale tegoeden niet meer in kunnen zetten. De president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen stelt dat dit er voor zal zorgen dat de activa van de centrale bank worden “verlamd” en dat transacties worden bevroren.

Second, we will paralyse the assets of Russia’s central bank.
 
This will freeze its transactions.
 
And it will make it impossible for the Central Bank to liquidate its assets. pic.twitter.com/8H9eWkNCW9

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022

Dat de landen de Russische banken uit het SWIFT-systeem trappen kan verstrekkende gevolgen hebben voor Rusland. Toen de landen Rusland in 2014, ten tijden van de annexatie van de Krim, bedreigden met deze sancties noemde Rusland het zelfs vergelijkbaar met het verklaren van de oorlog. 

Gaat Rusland Bitcoin gebruiken?

Nu is dus de vraag hoe Rusland gaat reageren op de nieuwe sancties. Net als SWIFT maken cryptocurrencies internationale transacties mogelijk. Experts zijn bezorgd dat het land dit inderdaad zal gaan doen. Terugkijkend op de afgelopen maanden lijkt het land al een tijdje voor te sorteren op het gebruik van crypto.

Zullen de sancties Rusland voldoende onder druk zetten om de invasie een halt toe te roepen? Een voormalig topman van de Russische centrale bank meldt in ieder geval: “Maandag zal er een catastrofe plaatsvinden op de Russische valutamarkt.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.