Ethereum (ETH) is al lange tijd bezig met de grote Ethereum 2.0 update. Gisteren zette het netwerk een belangrijke stap in dit traject. Het publieke Ethereum testnet Kiln heeft namelijk de merge met succes uitgevoerd!

Ethereum overstap naar Proof-of-Stake

Het Ethereum-netwerk is op dit moment een proof-of-work (PoW) netwerk, wat inhoudt dat miners transacties verwerken en hiervoor beloond worden. Dit kost echter flink veel energie en het schalen van het netwerk kan op de lange termijn voor grote problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan enorm hoge transactiekosten als gevolg van opstoppingen op het netwerk, iets wat gebruikers al vaker hebben meegemaakt.

Ethereum stapt uiteindelijk over naar proof-of-stake (PoS). Miners zullen niet langer nodig zijn. In plaats daarvan zullen ETH holders hun crypto vast kunnen zetten waarmee zij bij zullen dragen aan het verwerken van transacties. Een dergelijke grote overstap is echter niet van de een op de andere dag te realiseren. Al op 1 december 2020 werd de Beacon Chain gelanceerd waarmee de eerste stap naar het nieuwe netwerk werd gezet.

De Beacon Chain is een blockchain die parallel loopt aan de huidige Ethereum blockchain. Het verschil is dat de Beacon Chain al een PoS-netwerk is. Gebruikers kunnen nu al hun ETH vastzetten om te staken, iets wat massaal wordt gedaan. Echter is de overstap dus nog niet gemaakt. Die komt zodra de merge is voltooid.

De merge op het ETH Kiln testnet

De merge is het samenvoegen van de huidige blockchain met de nieuwe, PoS-blockchain. Ook dit wordt natuurlijk voorzichtig gedaan. Een fout in de code zou namelijk voor een grote ramp kunnen zorgen. Daarom kent Ethereum testnets waarop de code getest kan worden. Kiln is naar verluidt het laatste publieke testnet voordat de merge op het mainnet wordt uitgevoerd. De merge op dit testnet is gisteren met succes uitgevoerd. Wel zijn er wat kleine problemen gevonden, zo legt Ethereum-ontwikkelaar Tim Beiko uit op Twitter:

“En we hebben het afgerond, maar het lijkt erop dat er een client is die niet consequent blokken produceert. Het netwerk is stabiel, waarbij >2/3e van de validators correct finaliseert. We onderzoeken het probleem”

And we finalized, but it seems there is a client who isn’t producing blocks consistently. The network is stable, with >2/3rd of validators correctly finalizing. We’re looking into the issue ???? https://t.co/cgVwdK859r

— Tim Beiko | timbeiko.eth ???????? (@TimBeiko) March 15, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.