Ethereum (ETH) gas fees zijn nu op het laagste punt in ruim zeven maanden. Dit is een gevolg van een daling die al twee maanden aanhoudt. Maar wat is precies de reden hierachter?

Gas fees op het Ethereum netwerk hebben in de afgelopen zeven maanden niet zo laag gestaan als op dit moment. In januari van dit jaar hadden de gas fees nog een recordhoogte behaald, maar op het moment van schrijven zijn de Ethereum transactiekosten met meer liefst 82,4% gedaald ten opzichte van toen. Afgelopen weekend waren de gas fees bij een transactie minder dan $1.

Waarom de lage Ethereum gas fees?

Waarom de Ethereum gas fees nu zo drastisch afgenomen zijn is niet helemaal duidelijk. Wel is er genoeg speculatie onder de analisten. Zo zou er meer adoptie zijn voor layer-2 oplossingen, waardoor het netwerk minder overbelast is. Daarnaast is Ethereum’s decentralized finance (DeFi) dominantie fors afgenomen. Waar de dominantie een jaar geleden nog zo’n 97% was is dat op dit moment nog maar 58%. Dit zijn echter niet eens de meest voornaamste redenen. De afgenomen interesse in de non-fungible tokens (NFT) markt schijnt de meeste invloed te hebben gehad op de daling van de Ethereum gas fees.

Ethereum’s schaalbaarheid problemen

De voorheen hoge gas fees hebben meer dan eens problemen veroorzaakt voor Ethereum. Concurrerende netwerken zoals Solana (SOL) en Terra (LUNA) hebben hiervan kunnen profiteren, mede omdat de schaalbaarheid van deze netwerken beter is. Om Ethereum’s schaalbaarheid op te lossen, of op z’n minst te verbeteren, kwam oprichter Vitalik Buterin in november met het EIP-4488 voorstel. 

Het is de verwachting dat Ethereum later dit jaar nog gaat overstappen naar proof-of-stake. Hierdoor zullen transactie tijd en kosten verder afnemen. In januari zei Buterin nog het volgende over Ethereum’s progressie:

“Laat het verleden in het verleden en creëer een Ethereum dat eigenlijk eenvoudiger en eenvoudiger wordt met de tijd.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.