De ontwikkelaars achter het Ethereum (ETH) netwerk werken al een paar jaar aan de overstap naar een Proof-of-Stake protocol, maar deadlines zijn inmiddels vaak verschoven. Het lijkt erop dat er weer wat vooruitgang in de pijplijn zit. Het publieke testnet ‘Ropsten’ moet namelijk volgende maand de overstap maken.

Ethereum testnet stapt over op 8 juni

Dat weten we dankzij een bericht op GitHub van Parithosh Jayanthi van de Ethereum Foundation. Het publieke testnet, Ropsten, zal samensmelten met de vergelijkbare PoS-versie. Deze ‘merge’ is samen met de vorige stappen al regelmatig uitgesteld, maar nu lijkt het zo ver. Volgens de planning begint de overstap op 30 mei, het laatste deel vindt plaats op 8 juni.

Ropsten-beacon-chain config has been merged!
Expect client releases

Genesis: May 30, 3:00:00 PM (GMT)
Merge transition: ~ June 8 pic.twitter.com/D23oH0K5sH

— terence.eth (@terencechain) May 18, 2022

Uiteraard gaat het nog maar om het testnet, op het mainnet zul je dus nog geen baat hebben bij de voordelen van Proof-of-Stake. Als het goed is, vallen onder de voordelen lagere transactiekosten, hogere snelheden en de financiële voordelen dankzij staking.

De overstap van het mainnet staat nog steeds gepland voor later dit jaar, benadrukt Ethereum Core-ontwikkelaar Preston van Loon op Twitter. Anthony Sassano van de ETH-onderzoekstool EthHub verklaarde aan The Block dat het publieke testnet de laatste stap is voordat de stap ook genomen wordt voor het mainnet. Vermoedelijk zullen er drie van deze testnets nodig zijn voordat dat gebeurt, verklaarde hij.

Ethereum: “buy the rumour, sell the news”?

Ethereum is samen met de rest van de cryptocurrency markt de afgelopen tijd hard gedaald. Dat zal voor een deel te maken hebben met de hoge correlaties met de roodkleurende aandelenmarkten en met het enorme risico dat de crashes van UST en andere stablecoins hebben veroorzaakt. Ethereum werd eerder deze maand zelfs de meest gehate cryptovaluta genoemd.

Toch wordt de overstap naar PoS vaak gezien als een factor die de prijs van ether hard zal laten stijgen. Als je betaald krijgt voor het vasthouden van de token, dan heb je natuurlijk graag zoveel mogelijk van de tokens. Het is echter mogelijk dat het om een “buy the rumour, sell the news” situatie gaat. Niet iedereen is overtuigd dat de overstap al ingeprijsd is, maar de merge is al een paar jaar in de maak, dus de belangrijke partijen hebben al veel tijd gehad om te kopen en te verkopen. De crypto-markt is enorm volatiel en onvoorspelbaar, maar tegelijkertijd ook erg klein en jong.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.