De crypto koersen hebben afgelopen nacht en vandaag flinke klappen gekregen. De crash was uiteraard het resultaat van de Russische aanval op Oekraïne. De prijsdaling heeft nu als effect dat ethereum (ETH) mogelijk flinke verkoopdruk kan gaan ervaren door een dreigende liquidatie in decentralized finance (DeFi) protocol Maker.

$500 miljoen aan ethereum liquidaties

Om te begrijpen wat er aan de hand is, is het handig om te snappen hoe Maker ongeveer werkt. Met Maker kunnen investeerders de dai (DAI) stablecoin lenen. Daarvoor moet er wel onderpand worden vastgezet, bijvoorbeeld in de vorm van ethereum.

Het is echter niet zo dat een investeerder per $1 aan ETH, ook $1 aan DAI krijgt. Er is namelijk een bepaalde marge nodig om te voorkomen dat het onderpand te weinig waard wordt in tijden van volatiliteit. Zo dienen investeerders voor $1 DAI bijvoorbeeld $1,60 aan ETH vast te zetten.

Het protocol zorgt er automatisch voor dat posities niet ontoereikend meer zijn. En dat is waarom de ogen nu gericht zijn op Maker vault bezitter “7-Siblings.” Mocht de ETH prijs naar ongeveer $2.100 zakken dan zouden zijn posities ter waarde van $500 miljoen automatisch worden geliquideerd.

ETH liquidatie kan voorkomen worden

Het is uiteraard niet zo dat 7-Siblings helemaal niets kan doen. Zo kan de investeerder extra onderpand inleggen om de marge te vergroten. Toch blijft het interessant om in de gaten te houden. Een liquidatie van $500 miljoen kan namelijk voor een aardige verkoopdruk op de markt zorgen wat tot een verdere kettingreactie leidt. Wel zien we de koersen op dit moment weer wat stijgen en dus lijkt het gevaar te slinken.

In gerelateerd crypto nieuws was gisteren te zien hoe de totale waarde van alle stablecoins naar een nieuw record is gestegen. De stablecoin-markt is maar liefst $180 miljard waard, een teken dat de vraag naar dergelijke digitale activa flink is gegroeid over de afgelopen jaren. Dit is natuurlijk ook een positieve ontwikkeling voor de algehele crypto-industrie!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.