Medeoprichter en de grote man achter het Ethereum (ETH) netwerk, Vitalik Buterin, heeft zich onlangs uitgesproken over de ondergang van Terra (LUNA) en de UST stablecoin. Volgens Buterin zou het Terra project bij een eventueel compensatieplan voor investeerders de focus moeten leggen op kleine investeerders, niet op whales.

Terra compensatie

Zoals alom gemeld, bloedde het Terra ecosysteem zo goed als volledig dood rond 9 mei, waardoor Terra 100% kelderde en de TerraUSD (UST) stablecoin zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar verloor. Op het moment van schrijven is UST nog slechts $0,16 waard.

De gemeenschap is nu aan het kijken naar hoe het Terra netwerk eventueel weer tot leven gewekt zou kunnen worden. Onderdeel van een mogelijk plan zou ook de compensatie voor investeerders zijn die grote verliezen hebben geleden nadat UST in elkaar zakte. Zo wordt er gepleit om in ieder geval een deel van de oorspronkelijke UST balans van investeerders te compenseren. Dit zou tussen de $1 en $1,5 miljard gaan kosten.

Vitalik Buterin liet op Twitter weten dat hij achter dit plan staat. Volgens hem is het belangrijk dat UST holders gecompenseerd worden. Volgens Buterin is het echter belangrijk dat vooral kleine investeerders hier aandacht krijgen. Zij zijn volgens Buterin namelijk degene die het geld het hardst nodig hebben. Whales zouden de klap een stuk beter op kunnen vangen, aldus de Ethereum oprichter.

“Gecoördineerd medeleven en opluchting voor de gemiddelde UST-holder die iets doms te horen kreeg over ‘20% rente op de US-dollar’ van een influencer, persoonlijke verantwoordelijkheid en ‘Sorry For Your Loss’ (SFYL) voor de rijken.”

Strongly support this. Coordinated sympathy and relief for the average UST smallholder who got told something dumb about “20% interest rates on the US dollar” by an influencer, personal responsibility and SFYL for the wealthy. https://t.co/YfNlpvAizg

— vitalik.eth (@VitalikButerin) May 14, 2022

LUNA herstel

Of een dergelijk plan ook daadwerkelijk tot uitvoering zal komen is in dit stadium natuurlijk nog onbekend. Het herstellen van het Terra netwerk gaat veel geld kosten en waar dit geld vandaan zou moeten komen is onduidelijk. Daarnaast is het vertrouwen in het netwerk ook voor een groot deel simpelweg opgedroogd.

Een ander idee dat online wordt geopperd is de ontwikkeling van een hard fork upgrade voor de Terra blockchain onder de naam “TERRA 2,” terwijl ook een liquiditeitspool wordt gelanceerd om UST terug te brengen naar zijn peg. Onder meer Binance CEO, Changpeng Zhao, ziet echter totaal geen heil in dit plan.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.