Ontwikkelaars van het Ethereum (ETH) netwerk hebben gisteren een zogenaamde “shadow fork” gelanceerd. Het was de allereerste keer dat een dergelijke splitsing van het netwerk werd uitgevoerd en is onderdeel van de overstap naar Ethereum 2.0.

The merge pandas have arrived!
mainnet-shadow-fork-1 hit TTD ~half an hour ago. We’ve been finalizing and producing blocks!

We quickly noticed some seemingly minor issues with Nethermind and Besu(triage ongoing). Erigon is currently syncing to head, status update later. https://t.co/iJFtZTp7UU pic.twitter.com/9GxPp8dFzs

— parithosh | (@parithosh_j) April 11, 2022

Een shadow fork is een soort hard fork, of opsplitsing van het netwerk. De shadow fork vindt alleen met een klein aantal nodes, of computers, plaats en dient als een soort testomgeving. Met deze shadow fork van Ethereum kunnen de ontwikkelaars de zogenaamde “merge” testen, oftewel de fusie van Ethereum 1.0 en 2.0.

Nieuwe testomgeving voor Ethereum

Via deze shadow fork kunnen de ontwikkelaars zien hoe de nodes zouden reageren tijdens de merge. Het is een meer realistische testomgeving dan de oude testnets of het lanceren van een nieuwe testnet. Het gaat dan om een kleine versie, oftewel een schaduw, van het mainnet, of hoofdnetwerk van Ethereum.

Tijdens deze merge wordt het oude Ethereum netwerk samengesmolten met de nieuwe Beacon Chain. Deze blockchain lanceerde eind 2020 en is bedoeld voor Ethereum om de overstap te maken naar een Proof-of-Stake (PoS) protocol. Ethereum transacties worden dan niet meer miners verwerkt, maar door validators die hun ETH staken.

Ontwikkelaar Marius van der Wijden meldt dat via de shadow fork al problemen zijn gevonden die via een regulier testnet wellicht niet zouden zijn opgevallen.

The mainnet shadow fork already found an issue we could’ve easily missed on the devnets. The default gas limit is set to 8 million, but miners voted it up to 30M. Since most validators would run with the default value, the gas limit would quickly drop
Fix:https://t.co/BbzMKUiHch

— MariusVanDerWijden (@vdWijden) April 11, 2022

Als alles naar wens verloopt, dan kan de merge ook worden uitgevoerd op bestaande testnets. Daarna kan het mainnet van Ethereum volgen. Wanneer dit precies is, blijft echter nog onduidelijk. Toch lijkt het eindelijk steeds dichterbij te komen.

Nadat Ethereum naar PoS overstapt, moet het netwerk sneller en efficiënter worden. Dat zal niet gelijk zijn, voor bepaalde onderdelen zullen we op verdere updates moeten wachten, zoals sharding. Mensen die hun ETH willen opnemen uit het ETH 2.0 contract, zullen ook, zullen ook langer moeten wachten.

Overigens heet het nieuwe netwerk geen Ethereum 2.0 meer, maar gebruikten we dat even ter verduidelijking. Onlangs bleek dat in het ETH2 contract al meer dan 10 miljoen ETH zit. Ondertussen is dat volgens Etherscan maar liefst 11,4 miljoen ETH ter waarde van zo’n $35 miljard.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.