Ethereum (ETH) staat op het punt om over te stappen van Proof-of-Work (PoW) op Proof-of-Stake (PoS). Dat heeft een aantal voordelen, maar schaalbaarheid valt daar in eerste instantie nog niet onder. Maar een nieuwe oplossing voor schaalbaarheid zou de doorvoersnelheid van transacties het Ethereum-netwerk op kunnen voeren tot het niveau van Visa. Dat verklaarde Mihailo Bjelic, medeoprichter van Polygon (MATIC), in een interview met Cointelegraph.

Software-upgrade voor Ethereum

Een software-upgrade met de naam zkEVM moet Ethereums transactiekosten verlagen en de doorvoersnelheid verhogen. Een zkEVM is een nieuwe oplossing voor layer-2 protocols, het zit dus niet direct in de basislaag van het netwerk. Het staat voor ‘zero knowledge Ethereum Virtual Machine’. Het kan intensieve transacties verwerken, zodat het flessenhalseffect dat op Ethereum zit minder is.

Polygon is zo’n layer-2 protocol en moet op den duur niet alleen de transactiekosten verlagen, maar ook de schaalbaarheid drastisch verbeteren en het netwerk versnellen. Daardoor zal het een groter netwerk kunnen bedienen. En Ethereum heeft zulke oplossingen echt nodig als Web 3.0 groot wil worden, zegt Bjelic. 

Zijn medeoprichter Sandeep Nailwal verklaarde onlangs dat zkEVM’s de transactiekosten van Ethereum met 90% kunnen verminderen en de transactiesnelheid kan opschalen tot ongeveer 40 tot 50 transacties per seconde. Bjelic zegt dat het moeilijk in te schatten is, maar in principe moet dat lukken. Ook de finality moet flink verbeteren. Op dit moment kost het ongeveer 1 minuut om een transactie volledig ‘officieel’ te maken. Dat moet verlaagd worden naar ongeveer zes seconden. Polygon kondigde op 20 juli groots zijn zkEVM oplossing aan:

We are proud to announce a giant leap forward for Ethereum scaling and ZK innovation.

Introducing Polygon #zkEVM, the first EVM-equivalent ZK L2.

Today we’re releasing a complete implementation, fully open-source, and we’re just getting started.

[1/6] pic.twitter.com/P929DRCT1y

— Polygon – MATIC (@0xPolygon) July 20, 2022

Veel layer 1’s gaan verdwijnen

Het mag benadrukt worden dat Polygon niet het enige zkEVM-protocol zal zijn. Er is dus nog meer concurrentie binnen de layer 2-wereld, naast de concurrentie die er is voor de layer 1-protocollen die concurreren met Ethereum.

Maar Bjelic denkt dat veel van deze layer 1-blockchains gaan verdwijnen door een gebrek aan interesse. Het ecosysteem van Ethereum is erg robuust, net als de netwerkeffecten. Hij noemt het aantal ontwikkelaars, het aantal programmeertalen, liquiditeit en gebruikersaantallen als belangrijke factoren daarin.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.