Vandaag in de Insiders-analyse zullen we een diepere kijk nemen naar Ethereum (ETH). Ethereum is sinds de oprichting al een erg populaire coin en staat nu al tijden op de tweede plaats op basis van marktwaarde. De cryptocurrency was ooit opgezet om als platform te fungeren waar onveranderlijke, programmatische contracten en applicaties op gebouwd zouden kunnen worden en om een eigen valuta te worden. Ethereum is dus ondertussen een coin die niet meer uit de top is weg te denken. Sommige investeerders zijn er zelfs van overtuigd dat ETH ooit nog bitcoin (BTC) over zal nemen.

Elke dag kan je stemmen op welke coin er in deze rubriek wordt behandeld. Wil jij ook stemmen op jouw favoriete coin? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving en laat je stem achter. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis uitproberen!

Recente ontwikkelingen

In september 2021 voerde het Ethereum netwerk een van de grootste updates ooit uit. Deze update wordt de ‘Londen’ hard fork genoemd. De Londen hard form zorgde voor een verandering aan de manier waarop de transactiekosten werken. Normaal zouden de transactiekosten naar de miners gaan. Dit systeem werd aangepast. De transactiekosten gaan nu niet meer naar de miners, maar worden direct vernietigd. Dit zorgt er dus met andere woorden voor dat ethereum per transactie schaarser wordt. Voor elke transactie die er gedaan wordt, wordt er weer een stukje ethereum verbrand. Dit kan als gevolg hebben dat ethereum een deflatoir karakter krijgt. Via deze website is bij te houden hoeveel ethereum er in totaal al verbrand is en hoeveel er verbrand wordt per transactie.

Daarnaast verhoogde deze update de schaalbaarheid van het netwerk. Dit kwam doordat er nu meerdere transacties per block verwerkt konden worden waardoor het netwerk minder snel overbelast raakt. 

Daarnaast zijn de eerste stap richting Ethereum 2.0 ook al gezet. De Beacon Chain is 1 december 2021 live gegaan. Dit is nog geen update aan Ethereum zelf, maar is een aparte chain die parallel loopt aan Ethereum. Wanneer alles klaar is en goed loopt dan zal de tweede fase van start gaan. Dit is de merging fase, ofwel de fase waarin de Beacon Chain en het mainnet samengevoegd worden. 

Wat kunnen we nog verwachten van Ethereum?

Wat we nog kunnen verwachten is de volledige Ethereum 2.0 update. De eerste fase van deze overgang is al compleet zoals eerder aangegeven. De tweede fase zou de samenvoeging zijn van de Beacon Chain en het mainnet. Deze samenvoeging wordt verwacht doorgevoerd te worden in Q2 van 2022. De samenvoeging zorgt ervoor dat Ethereum overgaat van een proof-of-work op een Proof-of-stake. Het mining proces zal hierdoor obsoleet worden. 

Als derde en laatste fase van de ETH 2.0 update worden de Shard chains uitgebracht. Hierdoor zal de schaalbaarheid nog meer verbeterd worden. Sharding zorgt ervoor dat de database horizontaal wordt gesplitst waardoor er minder druk komt te liggen op het netwerk. Hierdoor wordt het aantal transacties dat per seconde verwerkt kan worden verhoogd. Deze update zal in 2023 doorgevoerd worden. Het is nog niet duidelijk wanneer precies. Met die laatste update zal het ETH 2.0 proces voltooid zijn. 

Marktsentiment en adoptie

Ethereum heeft ondertussen al $108,6 miljard aan total value locked in het protocol zitten. Dit was op de piek zelfs meer dan $164 miljard. Met deze TVL heeft Ethereum de hoogste TVL van alle projecten. Hoewel de TVL gedaald is ten opzichte van de all-time high is dit alsnog het grootste project. 

De drie grootste projecten die lopen op Ethereum zijn Curve (CRV), MakerDAO (MKR) en Convex Finance (CVX). Deze projecten zijn in totaal goed voor een TVL van ongeveer $43 miljard. 

Technische analyse 

ETH is in de afgelopen 24 uur met ongeveer 1% gedaald. Helaas wist de koers het over de afgelopen zeven dagen niet veel beter te doen. In deze periode daalde de koers namelijk met 2,5%. Ethereum staat alsnog op de tweede plaats op basis van marktwaarde. Ethereum is al een lange tijd bezig met het maken van nieuwe hogere bodems. De dalende koers van de afgelopen maanden zorgt ervoor dat er ook een symmetrisch driehoekspatroon gevormd wordt. Dit patroon is in de theorie nog een neutraal patroon. We kunnen dus van tevoren nog niet zeggen welke kant we waarschijnlijk op zullen gaan. Ook de RSI verraadt nog niet welke we kant op willen. De RSI hangt in het midden. Het algemene sentiment op de markt wijst erop dat we nog verder naar beneden kunnen. Of dit ook gebeurt is nog maar de vraag.

Hoe bepaal ik het juiste moment om te kopen?

Overweeg je een positie te nemen in ETH maar weet je niet zo goed wanneer je het best kunt instappen? Vraag het aan een ervaren analist in onze premium chat-groep! Hier worden dagelijks additionele technische analyses gedeeld door verschillende analisten die dieper op de koers ingaan. Je komt hier vrij eenvoudig in contact met verschillende analisten en ervaren crypto coaches, zij helpen je graag een weloverwogen beslissing te maken. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.