Opnieuw is er een roep om cryptocurrencies als bitcoin (BTC) strenger te reguleren om de sancties tegen Rusland effectiever te maken. Dit keer is het de minister-president van Estland, Kaja Kallas, die om strengere crypto-regulatie vraagt. Dat meldt Reuters in een korte update.

Crypto-regulatie om mazen in de sancties te dichten

Kallas deed haar uitspraken tijdens een persconferentie samen met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Antony Blinken. In de Estse hoofdstad Tallinn zei Kallas:

“We moeten ons focussen op het compleet isoleren van Rusland uit de vrije wereld.”

De minister-president stelt voor om cryptocurrencies strenger te reguleren om zo eventuele mazen in de sancties te dichten. Velen zijn bang dat Rusland crypto massaal gebruikt om de sancties te omzeilen. Daarnaast wil Kallas dat alle Russische en Wit-Russische banken uit het SWIFT-netwerk worden gegooid. Op dit moment is dat nog maar een selectie.

Wordt bitcoin gebruikt om sancties te omzeilen?

Het blijft een lastig vraagstuk voor wetgevers. Cryptocurrencies zijn namelijk gedecentraliseerd en dus kan niemand macht uitoefenen op de netwerken. Zo kunnen transacties met geen mogelijkheid geblokkeerd worden.

Of Rusland cryptocurrencies als bitcoin massaal inzetten om sancties te omzeilen is volgens sommige experts echter onwaarschijnlijk. Een van de redenen hiervoor is dat blockchains transparant zijn. Eventuele sanctie-omzeiling zal dus vroeg of laat gedetecteerd kunnen worden.

Daarnaast zou er überhaupt niet voldoende liquiditeit zijn op de cryptomarkten, zo legde de  voorzitter op het gebied van beleid voor de Amerikaanse Blockchain Association, Jake Chervinsky, onlangs uit:

“Crypto-markten zijn om te beginnen dun, en roebel-handelsparen zijn zeldzaam. Nu Rusland is afgesneden van ‘s werelds crypto-industrie, kunnen ze niet genoeg liquiditeit vinden om ertoe te doen.”

Desalniettemin blijven wet- en regelgevers inzoomen op crypto. Er lijkt nu extra vaart gezet te worden achter het doordrukken van extra regulering. Zo zal de Amerikaanse president Joe Biden deze week nog een executive order ondertekenen gericht op crypto-bedrijven in het land.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.