De afgelopen tijd ging er een artificial intelligence (AI) aangedreven Twitter-account viral genaamd ‘Explain This Bob’. De bot is gemaakt door Prabhu Biswal uit India en gebruikte het GPT-4-model van OpenAI om tweets te begrijpen en te beantwoorden. Om een reactie te krijgen van de AI bot moest je slechts het account taggen in een tweet. Er was tevens een op Ethereum (ETH) gebaseerde token genaamd ‘BOB’ gekoppeld aan de AI bot. De memecoin verkeert nu echter in zwaar weer nadat Elon Musk, die eerst groot fan bleek te zijn van het Twitter-account, het project een ‘scam’ heeft genoemd.

AI bot als marketing tactiek

Op 19 april verklaarde Musk nog de liefde aan het Twitter-account wat sindsdien op de website van de AI bot wordt gebruikt als een vorm van marketing. Inmiddels lijkt de miljardair echter volledig te zijn bijgedraaid wat betreft zijn mening omtrent de AI bot. Op 18 juni beweerde Musk in een reactie op Explain This Bob namelijk dat het een scam was. Kort daarna is het account opgeschort door Twitter.

This sure looks like a scam crypto account. If so, it will be suspended.

— Elon Musk (@elonmusk) June 18, 2023

Het account had naar verluidt meer dan 400.000 volgers bij elkaar gesprokkeld voordat het van het sociale mediaplatform is afgehaald. Door de opschorting daalde de in april gelanceerde memecoin met meer dan 30 procent volgens data van CoinGecko.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft het verwijderen van het Twitter-account te maken met het feit dat de AI bot werd gebruikt als vorm van marketingtechniek om de prijs van BOB te verhogen.

Het account van Bob Token reageerde met humor op het nieuws van de schorsing en deelde een meme van Musk als bewaker bij een radeloze ‘Bob’ in een gevangenis.

Gevaren van meme crypto

Musk wist eerder met zijn tweets de koers van de memecoin juist de lucht in te laten schieten. Sinds begin mei, toen de marktkapitalisatie een hoogtepunt van 74 miljoen dollar wist te bereiken, is de koers echter al flink aan het dalen. Momenteel staat de marktkapitalisatie gelijk aan ongeveer 13 miljoen dollar, wat een daling betreft van maar liefst 82 procent in ongeveer 6 weken tijd.

Memecoins dragen binnen de crypto wereld over het algemeen de reputatie dat ze enorm hard de lucht in kunnen schieten en investeerders met een kleine inleg miljonair kunnen maken. Dit voorbeeld illustreert maar weer dat het ook de andere kant op kan gaan en je in korte tijd bijna je gehele investering kunt verliezen.

Wat memecoins betreft zijn er momenteel een hoop tokens die gebaseerd zijn op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en zijn directeur Gary Gensler. Houdt echter in je achterhoofd dat het investeren in deze munten gepaard gaat met veel risico’s.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.