Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat de steenrijke ondernemer Elon Musk geen recht heeft op een bonuspakket ter waarde van 55 miljard dollar. Hierdoor daalt zijn vermogen tot ‘slechts’ 154 miljard dollar. Deze tegenvaller stoot Musk van de troon als rijkste persoon op aarde. Dit meldt de Financial Times.

Musk levert $55 miljard in

Jaren geleden kreeg Musk het bonuspakket al toegezegd bij zijn bedrijf Tesla. Bij goede prestaties van het bedrijf zou Musk recht hebben op de beloningen. Maar een aandeelhouder van Tesla, genaamd Richard Tornetta, stak hier een stokje voor.

Tornetta bestempelt de bonus als buitensporig. De reden dat de bonus zo ontiegelijk hoog was, is omdat de bonus in aandelenopties werd uitgekeerd in plaats van cash. In 2018 spande Tornetta al een rechtszaak aan, en nu zes jaar later geeft de rechter in de Amerikaanse staat Delaware, waar Tesla gevestigd is, hem dus gelijk.

De aandeelhouder vond het onder andere oneerlijk dat het bestuur van Tesla, dat onder controle stond van Musk zelf, hem de bonus heeft toegezegd. Een van de bestuurders was zelfs de broer van Elon, Kimbal Musk.

Elon Musk niet blij met uitspraak

De advocaten van Musk zijn uiteraard niet te spreken over de uitspraak van de rechter. Zo zeggen de advocaten dat het voorstel voor de bonus door de grote meerderheid van de aandeelhouders is aangenomen. Ook zou de bonus verband hebben met de ontwikkeling van het bedrijf. De bonus zou dus bijgedragen hebben aan de geweldige groei die Tesla de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. En hier hebben aandeelhouders op hun beurt weer van geprofiteerd.

Never incorporate your company in the state of Delaware

— Elon Musk (@elonmusk) January 30, 2024

Via X sprak Musk zich al uit over de keuze van de rechter. “Vestig nooit je bedrijf in de staat Delaware,” zegt hij onder andere. Ook raadt hij anderen aan hun bedrijf in de staten Nevada of Texas te vestigen “als ze willen dat aandeelhouders dingen kunnen besluiten”.

Hoewel het uiteraard om heel veel geld gaat, is Elon Musk na deze financiële tegenvaller nog steeds steenrijk. Wel moet hij nu de toppositie als rijkste persoon op aarde afstaan aan de Fransman Bernard Arnault. De 74-jarige zakenman heeft een vermogen van 179 miljard dollar en is onder andere eigenaar van Christian Dior en Louis Vuitton.

Het bericht Elon Musk niet langer rijkste ter wereld na $55 miljoen tegenvaller verscheen eerst op Crypto Insiders.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.