Goed bitcoin nieuws uit Australië! Daar heeft de financieel toezichthouder namelijk het eerste bitcoin exchange-traded fund (ETF) goedgekeurd. Een ETF is een op de beurs genoteerd fonds waarin traditionele investeerders kunnen investeren. Het gaat het om een zogenoemde spot ETF.

Bitcoin beursfonds in Australië

In de Australian Financial Review valt te lezen dat het Cosmos Asset Management is gelukt om het eerste Australische bitcoin ETF goedgekeurd te krijgen. Het fonds wordt genoteerd aan CBOE Australia en biedt investeerders een indirecte blootstelling aan BTC. Het voordeel van een ETF is dat investeerders die enkel via traditionele wegen beleggen, toegang krijgen tot de cryptocurrency.

De indirecte blootstelling zal lopen via de Purpose Bitcoin ETF uit Canada. In tegenstelling tot de bitcoin beursfondsen in de Verenigde Staten, welke bitcoin futures ETF’s zijn, koopt de Purpose Bitcoin ETF ook echt bitcoin (BTC) met het geïnvesteerde geld. Kortom, investeerders kunnen hiermee net zo makkelijk bitcoin in hun portfolio opnemen als aandelen en andere investeringsinstrumenten.

 $1 miljard aan investeringen in bitcoin fonds verwacht

Het fonds zal op 27 april lanceren op de eerdergenoemde CBOE Australia beurs. En de verwachtingen zijn hooggespannen. Volgens de Australian Financial Review zou er zelfs tot $1 miljard aan investeringen binnen kunnen stromen na de lancering.

Volgens Kurt Grumelart van het Australische investeringsbedrijf Zerocap is de goedkeuring groot nieuws. Zo stelt hij:

“De goedkeuring markeert een grote stap voorwaarts voor Australië en de algemene acceptatie van de crypto-industrie als geheel.”

Ook verwacht hij dat dit het startschot zal zijn voor nog meer vergelijkbare beursfondsen gebaseerd op andere cryptocurrencies in Australië:

“Als andere markten een indicatie zijn, is het waarschijnlijk dat een succesvolle lancering zal leiden tot een groot aantal meer noteringen voor op crypto-activa gebaseerde fondsen buiten Bitcoin.”

De VS lopen nu behoorlijk achter op de rest van de financiële wereld, met crypto spot ETF’s die al gelanceerd zijn in Canada, Europa en nu dus ook Australië. In de VS lijkt vermogensbeheerder Grayscale een van de grootste kanshebbers op een goedkeuring te zijn. Het is zelfs bereid naar de rechter te stappen mocht het weer niet lukken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.