In een wereld waarin supercomputers in een oogwenk kwantitatieve (cijfers) factoren kunnen verzamelen, wordt er tegenwoordig te veel nadruk gelegd op waarderingen. Maar er komt zoveel meer bij kijken dan alleen een simpele ‘waardering’. Alphastocks heeft een checklist gemaakt, waarmee jij zelf goede aandelen kunt vinden!

De basics van beleggen

Dus je hebt eindelijk besloten om te gaan beleggen. Je weet al dat een lage koers-winstverhouding over het algemeen beter is dan een hoge koers-winstverhouding, dat een bedrijf met veel cash op de balans superieur is aan een bedrijf dat gebukt gaat onder schulden en dat de aanbevelingen van analisten altijd met een korreltje zout moeten worden genomen. En je kent de hoofdregel van de slimme belegger: Een portefeuille moet gespreid zijn over meerdere sectoren. Dat is zo’n beetje de basis. Met tienduizenden aandelen om uit te kiezen, hoe selecteer je er een paar die het kopen waard zijn?

De Alphastocks aandelenchecklist

We hebben een checklist gemaakt die je kunt gebruiken bij het analyseren van aandelen. Het is niet zo dat een bedrijf dat aan alles voldoet per direct een goede aankoop is en een bedrijf dat maar aan twee criteria voldoet een slechte aankoop is, maar het schetst wel een beeld voor jou als particuliere belegger.

Kwalitatieve aspecten

Heeft het aandeel een grote (groeiende) bereikbare markt?
Investeert het bedrijf effectief (en voldoende) in R&D?
Wat vinden werknemers van het bedrijf, de dienst of product? Tip: je kunt bijvoorbeeld de website Glassdoor gebruiken om te zien wat voor cultuur er heerst bij een bedrijf.
Heeft het bedrijf een sterk concurrentievoordeel?
Heeft het management zelf een aanzienlijke positie in het bedrijf (de aandelen)? En heeft het management ook de intentie om het bedrijf succesvol te maken voor de lange termijn?

Kwantitatieve aspecten

Heeft het bedrijf een stijgende omzet?
Heeft het bedrijf een stijgende kasstroom?
Heeft het bedrijf een goede waardering?
Verwatert het bedrijf de aandeelhouders?
Heeft het bedrijf niet tot nauwelijks schulden? En als het wel schulden heeft, kan het deze zonder problemen betalen?

Als je na jouw onderzoek positief bent over de 10 aspecten, kan dit een potentieel interessant aandeel zijn! Deze checklist is natuurlijk niet zaligmakend. Het is niet zo dat een aandeel dat aan de 10 aspecten voldoet een slechte investering kan zijn of andersom. Het bied je een raamwerk van criteria die jouw zoektocht wat makkelijker moeten maken!

Mocht je het perfecte aandeel gevonden hebben, dan heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig! De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO, Etoro of BuxZero.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.