Edward Snowden, de bekende Amerikaanse klokkenluider, had blijkbaar een grote en geheime rol in de ontwikkeling van zcash (ZEC), een populaire privacy cryptocurrency. Dat blijkt uit een nieuwe video van ZCash Media.

SURPRISE! Our 2nd video came early.

Watch it now to learn about #Zcash’s Ceremony, how it worked, why @ebfull’s Halo breakthrough makes it obsolete, and an exclusive interview with #JohnDobbertin himself, Edward @Snowden.

https://t.co/Pyk0pwkIto
https://t.co/RxgJgbtBcR pic.twitter.com/2efMGnmRx1

— Zcash Media (@zcashmedia) April 27, 2022

Zcash, een privacy coin met merkwaardige ontstaan

De meeste crypto, waaronder bitcoin (BTC), zijn transparante netwerken waarmee iedereen transacties kan volgen. Zcash is daarentegen gericht op het behoud van privacy. Door middel van zogeheten zero-knowledge proofs kunnen transacties verborgen worden.

Om Zcash te beschermen, werd de zogenaamde private key of sleutel tot het netwerk, opgesplitst en verdeeld onder zes personen. Als iemand namelijk toegang had tot deze key, konden ze het netwerk vervalsen. Zodra een van deze zes personen zijn deel van de key vernietigt, is het netwerk veilig.

Deze zes kenden niet elkaars identiteit en organiseerden samen de “The Ceremony.” Bitcoin ontwikkelaar Peter Todd was een van deze zes oprichters. Hij vertelt in de video hoe hij destijds een nieuwe computer kocht, in een zogeheten Faraday kooi plaatste, gewikkeld in aluminium folie, en naar de woestijn reed. Dat deed hij om ervoor te zorgen dat de lancering van het netwerk uit het zicht van de National Security Agency zou blijven en was mogelijk een tip van Snowden.

Snowden is de zesde anonieme oprichter

Nu komt voor het eerst de identiteit van de zesde persoon naar buiten; Snowden dus. Hij gebruikte destijds de schuilnaam John Dobbertin. Snowden woont sinds 2013 in Rusland. Hij vroeg toen asiel aan nadat hij door de Federal Bureau of Investigation (FBI) werd beschuldigd van spionage. Snowden had geheime documenten gelekt van de National Security Agency (NSA). Uit deze documenten bleek dat de NSA massaal en illegaal toezicht hield op het internet.

Dat de klokkenluider betrokken is met Zcash is eigenlijk geen grote verrassing. Hij was namelijk al vaker kritisch over het gebrek aan privacy met bitcoin (BTC). Snowden gaf onlangs toestemming aan medeoprichter Zooko Wilcox om zijn betrokkenheid met ZCash openbaar te maken. Snowden zegt:

“Ik zag dat aan [ZCash] werd gewerkt door een aantal vertrouwde academische cryptografen en ik vond het een heel interessant project. Zolang het duidelijk is dat ik nooit werd betaald en geen aandeel had, en gewoon een zaak van algemeen belang was, denk ik dat je mensen het kunt vertellen.

Bitcoin is een openbaar grootboek. Het probleem daarmee is dat je geen echte vrije handel kunt hebben, tenzij je privéhandel hebt. En je kunt geen vrije samenleving hebben zonder vrije handel.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.