De inflatie is op het moment zó hoog dat veel centrale banken langzaam de rentes verhogen, of verwachten dit te gaan doen. Dat moet de inflatie zo snel mogelijk af laten koelen. Maar dat heeft grote gevolgen voor financiële markten. Befaamd econoom Mohamed El-Erian heeft een verwonderlijk standpunt over deze actie.

Hogere rentes

Over het algemeen is een hoge inflatie relatief goed op te lossen door de rentes te verhogen. Een hoge inflatie kan worden veroorzaakt door een tekort aan goederen, of door een overschot aan cash. Door de rentes te verhogen wordt het moeilijker om geld te lenen, wat de inflatie drukt. Toch is dit een gevaarlijke maatregel. De centrale bank verhoogde in het verleden net zo lang de rentes totdat de economie in een recessie belandde. Dat signaleerde dan een omkeerpunt, waardoor de rentes weer daalden.

St. Louis Federal Reserve-hoofd James Bullard verklaarde gisteren dat een rente bij de centrale bank van 3,5% tegen het eind van dit jaar haalbaar moet zijn. Zoals gewoonlijk lette hij erg zorgvuldig op zijn woorden. Als de rentes worden verhoogd zal dat erg langzaam gaan. Waarschijnlijk is de grootste stijging 0,5%, maar een stijging van 0,75% in één keer wordt niet uitgesloten.

Hoge rente goed voor bitcoin

CNBC vroeg de bekende econoom Mohamed El-Erian om zijn analyse. Hij verklaarde dat de inflatie misschien nabij de top zit, maar dat de inflatie hoog zal blijven. Ook kan de inflatie even zakken maar later dit jaar weer toenemen tot boven de inflatiecijfers die we nu hebben.

Hij denkt dat de Federal Reserve veel eerder had moeten beginnen met renteverhogingen om de inflatie te drukken. Inflatie wordt door veel economen nu gezien als ‘staatsvijand nummer één’, en ook volgens El-Erian bedreigt het de betrouwbaarheid van de centrale bank.

Over het algemeen houden centrale banken een inflatiecijfer van rond de 2% aan. Maar als de inflatie hoog blijft, dan moet de Federal Reserve dit mikpunt verhogen naar (bijvoorbeeld) 3%. Als dat gebeurt, dan is dat volgens hem goed nieuws voor zowel goud als crypto.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.