De president van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs bekend gemaakt dat het orgaan spoedig de crypto industrie moet reguleren om te voorkomen dat Rusland onder sancties uit gaat komen. Eerder werd al bekend dat Rusland de mogelijkheid heeft om door middel van het gebruik van cryptocurrencies gemakkelijk de zware sancties die het land wordt opgelegd kan omzeilen.

Crypto regulatie

Na de invasie van Oekraïne door Rusland heeft de EU zware sancties opgelegd aan Rusland. De president van de ECB, Christine Lagarde, gaf uiteraard al aan dat de centrale bank elke aangenomen sanctie tot op de letter tot uitvoering zal brengen.

De verwachting is echter dat Rusland op grote schaal gebruik zal gaan maken van de crypto industrie om deze sancties te omzeilen. Volgens experts is het onvermijdelijk dat de Westerse sancties opgevangen zullen worden met het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrencies. Doordat cryptocurrencies grenzeloos zijn kan dit ervoor zorgen dat Rusland redelijk eenvoudig onder alle sancties uit kan komen.

Om die reden moet de ECB de crypto industrie snel en doortastend reguleren, zo stelt Lagarde. Ze legde verder uit dat het van cruciaal belang is dat de Markets in Crypto Assets (MiCA) er zo snel mogelijk doorgedrukt wordt, zodat er een regelgevend kader kan komen waarbinnen crypto-activa daadwerkelijk gereguleerd kunnen worden.

“Telkens wanneer er een verbod is of een mechanisme om te boycotten of te verbieden, zijn er altijd criminele manieren om te proberen het verbod of het verbod te omzeilen,”

MiCA

De MiCA is een regelgevingskader dat innovatie ondersteunt en het potentieel van crypto-activa benut op een manier die de financiële stabiliteit vrijwaart en beleggers beschermt. Een berucht onderdeel van de MiCA is het verbieden van proof-of-work cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).

Het werd voor het eerst voorgesteld aan de Europese Commissie in september 2020 en werd aangenomen door de Europese Raad in november 2021, het voorstel was gepland voor een stemronde op maandag, maar werd op het laatste moment alsnog uitgesteld.

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.