Bitcoin (BTC) is door Satoshi Nakamoto ontwikkeld en bedacht als een digitale vorm van cash. De absolute schaarste van bitcoin maakt het in eerste instantie een goede bescherming tegen inflatie. In de Westerse wereld is bitcoin op dit moment vooral populair als spaarmiddel. Als betaalmiddel heeft bitcoin nog een lange weg te gaan. Mede vanwege het feit dat de blockchain gemiddeld maar 7 transacties per seconde kan verwerken en transacties pas definitief zijn nadat ze in een nieuw blok zijn opgenomen. Niemand gaat natuurlijk tien minuten wachten bij de Albert Heijn totdat zijn of haar betaling is bevestigd.

Gelukkig zijn er ontwikkelingen gaande die betalen met bitcoin een stuk eenvoudiger, sneller en goedkoper maken. Het Bitcoin Lightning Netwerk, de tweede laag op het betaalnetwerk, maakt snelle en goedkope transacties mogelijk. Maar je kunt tegenwoordig ook via bepaalde creditcards betalen met bitcoin.

Overal betalen met het Lightning Netwerk

Het Bitcoin Lightning Netwerk is op het moment van schrijven nog volop in ontwikkeling en in Nederland nog vrijwel nergens te gebruiken. De kans is echter groot dat daar snel verandering in komt. Strike, het betalingsbedrijf van ondernemer Jack Mallers, heeft tijdens Bitcoin 2022 namelijk aangekondigd dat het vanaf heden mogelijk is om bij vrijwel alle grote ketens in de Verenigde Staten te betalen met bitcoin via Lightning. Als dat een succes blijkt, is het een kwestie van tijd voordat we ook in Nederland aan de slag kunnen met Lightning. Verder kun je in landen als El Salvador natuurlijk op dit moment al terecht om een groot deel van je betalingen met bitcoin te doen via Lightning.

Betalen met bitcoin creditcards

Een andere manier om volledig op een bitcoin standaard over te gaan en overal te betalen met bitcoin is via creditcards van bitcoin-bedrijven. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de betaalpassen van Crypto.com en Binance. Op deze kaarten kun je bitcoin sparen en overal waar de kaarten geaccepteerd worden, betalen met bitcoin. Sommige van deze kaarten zetten de bitcoin automatisch om in fiatgeld voor de ontvangers. Met andere kaarten moet je zelf voor je betaling even je bitcoin of andere crypto omzetten in fiatgeld.

Met bitcoin betalen in Nederland

Op dit moment is het nog niet mogelijk om overal met bitcoin te betalen in Nederland. Bij sommige webshops en winkels kun je echter al terecht met je bitcoin. Met name in Arnhem zijn er enorm veel ondernemers die bitcoin accepteren als betaalmiddel. Een andere interessante optie is Thuisbezorgd.nl waar je eten kunt bestellen en laten bezorgen en afrekenen met bitcoin. De echte adoptie van bitcoin als betaalmiddel in Nederland moet echter nog beginnen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.