Volgens sommige crypto analisten en investeerders is dogecoin (DOGE) niets meer dan een grap, maar voor anderen heeft de meme-crypto wel degelijk bepaalde eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat de cryptocurrency op grote schaal gebruikt kan worden. Een van die personen is de CEO van het populaire Amerikaanse handelsplatform Robinhood, Vladimir Tenev. Volgens hem heeft dogecoin de potentie om de de facto ‘valuta van het internet’ te worden.

Dogecoin adoptie

Op Twitter zette Tenev gisteren uiteen hoe hij gelooft dat dogecoin getransformeerd kan worden in een valuta die door elke internetgebruiker kan worden gebruikt om alledaagse betalingen te doen. Tenev stelt dat dogecoin bij uitstek geschikt is om transacties te doen.

“Kan #Doge echt de toekomstige valuta van het internet en de mensen worden? Nu we de mogelijkheid hebben toegevoegd om DOGE te versturen/ontvangen op Robinhood, heb ik nagedacht over wat daarvoor nodig zou zijn.”

Allereerst zijn de transactiekosten op het Dogecoin netwerk erg laag. Een enkele transactie kost slechts zo’n $0,003. Ter vergelijking zijn transactiekosten op bijvoorbeeld het Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) netwerk vele malen groter. Zo groot zelfs dat betalingen doen met deze cryptocurrencies in veel gevallen niet rendabel is. De transactiekosten van Dogecoin zijn ook significant lager dan die van grote betalingsdienstverleners zoals Mastercard en Visa.

Dogecoin vs. Visa

Wel geeft Tenev aan dat de block size en de block time van het Dogecoin netwerk sterk verbeterd moeten worden alvorens de cryptocurrency op grote schaal als betaalmiddel gebruikt kan worden. Op dit moment hanteert het Dogecoin netwerk een block size van 1 MB en een block time van 1 minuut. In normaal Nederlands betekent dit dat het Dogecoin netwerk ongeveer 40 transacties per seconde kan verwerken.

Ideally, the block time (time between successive blocks being added to the chain and to verify a transaction) should be fast enough that the transaction can be recorded in the next block in less time than it takes to pay at a point of sale terminal.

— VLAD (@vladtenev) April 14, 2022

Om dezelfde capaciteit als het Visa netwerk te bewerkstelligen zou het Dogecoin netwerk hun transactie capaciteit met een factor 1.625 moeten verbeteren. Hoewel dit een behoorlijke opgave lijkt, stelt Tenev dat dit vrij eenvoudig te doen moet zijn. Op Twitter doet hij daarom ook een oproep aan de ontwikkelaars van dogecoin om hier zo snel mogelijk op te focussen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.