Het kleine koninkrijkje Bhutan kwam onlangs in het bitcoin nieuws. Het zou namelijk al lange tijd BTC bezitten. Maar nu blijkt dat het land ook zelf bitcoin aan het minen is, en dat al sinds 2019.

Bitcoin was nog $5.000 toen Bhutan begon

Uit onderzoek van Forbes blijkt dat Bhutan begon met het minen van bitcoins in april 2019. Op dat moment was de crypto nog een kleine $5.000 waard. Sindsdien is de waarde van BTC natuurlijk meerdere keren over de kop gegaan en is de strategie van het land een succes gebleken.

Druk Holding and Investments, het nationale investeringsfonds, hangt de operatie echter niet aan de grote klok. Het is daarom onduidelijk hoe groot de mining-installatie precies is. Wel is duidelijk dat het land ideaal is voor BTC miners aangezien het veel waterkrachtcentrales heeft. Dat is relatief goedkoop waarbij miners kunnen helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Schatting van omvang

Ondanks de onduidelijkheid kan onderzoeker Daniel Batten alsnog schatten hoe groot Bhutans mining-project is. Volgens Batten is Bhutan op dit moment goed voor net iets minder dan 1% van de totale rekenkracht wereldwijd. En dat is significant voor een klein land als Bhutan.

Based on today’s Forbes article, Bhutan’s Hydro-based Bitcoin mining is

* at least 53 MW/ 1.78 EH (if they bought at the peak)
* Most likely to be 100 MW/ 3.37 EH
( which would be a little under 1% of global hashrate)

Pretty significant.

Calculations enclosed pic.twitter.com/CelsJN2S7Y

— Daniel Batten (@DSBatten) May 1, 2023

Ook is duidelijk dat Bhutan groots inzet op mining. Waar het land in 2019 nog slechts $1,1 miljoen neerlegde voor het importeren van computerchips, schoot dit bedrag in 2021 en 2022 naar $51 miljoen en $142 miljoen respectievelijk. Dit laatste bedrag is 15% van het totale budget van het land.

Daarnaast is het in gesprek met het beursgenoteerde mining-bedrijf Bitdeer. Samen met het bedrijf zou Bhutan onderzoek doen naar het al dan niet lanceren van een operatie van maar liefst 100 megawatt.

Eerder werd bekend dat Bhutan miljoenen in bitcoin heeft zitten. Dat werd bekend door documenten die onderdeel zijn van de rechtszaak omtrent de failliete crypto-bedrijven BlockFi en Celsius. Hoeveel bitcoins het land precies heeft blijft echter onduidelijk.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.