Morgen is het eindelijk zover: In Frankrijk vinden dan de presidentiële verkiezingen plaats. Emmanuel Macron strijdt om zijn plek te behouden tegen Marine Le Pen. De politieke standpunten van beide kandidaten liggen behoorlijk ver uit elkaar, zo ook op het gebied van cryptocurrencies. Om die reden kunnen de verkiezingen aardigwat invloed hebben op de crypto industrie in Frankrijk en Europa.

Emmanuel Macron

Allereerst zijn eigenlijk beide kandidaten niet per se volledig overtuigd van de mogelijkheden van de crypto industrie. Zowel Macron als Le Pen hebben zich en publique nog niet op een overduidelijk positieve wijze uitgesproken over de nieuwe industrie. Toch zijn er belangrijke verschillen in hun standpunten jegens de wereld van crypto aan te merken.

Van de twee kandidaten is Emmanuel Macron duidelijk minder tegen de crypto industrie. Hoewel hij in het verleden geregeld heeft gesproken over de zogenaamde gevaren die gemoeid gaan met vergaande crypto industrie in Frankrijk in Europa, is hij niet per definitie als ‘anti-crypto’ te bestempelen. Hij is simpelweg nog wat terughoudend. Daarnaast is het volgens Macron belangrijk dat de crypto industrie op “pan-Europese” schaal wordt gereguleerd.

Marine le Pen

Marine Le Pen daarentegen lijkt totaal niets van de crypto industrie te willen weten. In het verleden heeft Le Pen bijvoorbeeld opgeroepen tot een totaal verbod op bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies. Hoewel haar standpunt sindsdien enigszins is bijgedraaid, is volgens Le Pen is de crypto industrie niets meer dan wederom een gereedschap van de “machtige Wall Street lobby”. Mening crypto investeerder weet uiteraard dat dit standpunt haast niet verder verwijderd van de werkelijkheid had kunnen zijn.

Le Pen staat voor keiharde regulatie van de crypto sector op elke denkbare wijze. Hoewel de Europese Unie recent niet altijd even positief is over de wereld van crypto, en Le Pen uiteraard fervent anti-EU is, zijn de vooruitzichten voor crypto als Le Pen de verkiezingen wint niet bepaald rooskleurig.

Indien Macron wordt herkozen is de kans groot dat de huidige koers wordt doorgezet. Deze koers is aan de ene kant voorzichtig, volgens sommigen hoogstwaarschijnlijk te voorzichtig, maar het is onwaarschijnlijk dat de Franse overheid zich plotseling tegen de crypto industrie keert. Dit zou bij een regering geleid door Marine Le Pen wel het geval kunnen zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.