Uit een onlangs verschenen onderzoek van de Coinclub Global Crypto Ranking blijkt dat Duitsland het meest crypto-vriendelijke land was in het eerst kwartaal van 2022. Hiermee stoten onze oosterburen Singapore van de troon. De top vijf van landen wordt vervolgens opgemaakt door de Verenigde Staten op plek drie, Australië op de vierde plek en Zwitserland op plek vijf.

Duitsland in de lift

Duitsland weet, ten opzichte van vorig jaar, maar liefst drie plekken op de ranglijst te stijgen. Het rapport wijst uit dat Duitsland naast de Amerika de meeste Bitcoin nodes heeft draaien. Daarbij heeft Duitsland ten opzichte van Amerika veel minder inwoners en een lager bruto binnenlands product (BBP), wat wijst op aanzienlijke toewijding aan de ontwikkeling van de crypto-sector.

Tevens zijn er positieve ontwikkelingen te benoemen. Zo is Deutsche Börse, de eigenaar van de belangrijkste Duitse aandelenbeurs, cryptocurrency-producten gaan aanbieden op het platform Xetra en heeft de Duitse financiële toezichthouder een crypto custody licentie afgegeven voor de Duitste tak van cryptocurrency exchange Coinbase. De Sparkass spaarbank overweegt cryptocurrency wallets aan te gaan bieden; hetgeen een enorme stap zou zijn als het gaat om institutionele acceptatie en massa-adoptie.

Singapore maakt plaats

In het vorige kwartaal, Q4 van 2021, ging Singapore nog aan kop in de race. Met een vooruitstrevende crypto-economie is en was de Aziatische metropool niet weg te denken uit een top 5.

Tijden veranderen echter en de autoriteiten hebben inmiddels de vermarkting van virtual asset services ingedamd middels strenge regelgevende kaders. Zo mogen deze dienstverleners hunnen diensten alleen nog maar aanprijzen op eigen websites en niet daarbuiten. Desondanks blijft Singapore landelijk gezien een belangrijke speler.

Nederland maakt sprong

Ons eigen land weet ten opzichte van het vorige kwartaal maar liefst 7 plekken te stijgen! Op meerdere gebieden door Nederland het goed, waaronder op het gebied van transactievolumes. Daarnaast huist Nederland ook een aanzienlijke hoeveelheid crypto startups en is de regelgeving omtrent crypto in vergelijking met andere landen positief.

De totaalscore die Nederland wordt toebedeeld wordt opgemaakt uit scores toegekend aan de hand van de volgende zaken:

Domein
Score

Overheidsregulatie
8

Financiële dienstverlening
8

Populatie
3

Belasting
-2

Talent
1

Verspreiding
14

Trading
3

Fraude
0

Milieu
1

Het gehele onderzoeksrapport is in te zien op de website van Coincub.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.