Decentralized finance (DeFi) is een overkoepelende term voor allerlei financiële toepassingen op de blockchain die niet afhankelijk zijn van tussenpersonen. DeFi kwam in 2019 op en staat sindsdien volop in de ontwikkeling. Inmiddels zijn er al heel wat DeFi-applicaties tot leven gekomen en heeft het zich gevormd tot een waar onderdeel van de wereld van crypto. De tegenhanger van DeFi is centralized finance (CeFi), wat inhoudt dat alle transacties via gecentraliseerde beurzen verlopen.
Tijdens het ‘DeFi vs CeFi: A Distinction With a Difference’ panel op de Consensus 2023-conferentie werd de invloed van DeFi en CeFi besproken op de toekomstige adoptie van crypto en Web3.
Crypto exchanges vergemakkelijken crypto adoptie
De belangrijkste belemmering voor de massale adoptie van crypto door gemiddelde gebruikers is de complexiteit van de onderliggende technologie. Dit is dan ook de reden waarom gecentraliseerde crypto exchanges zoals Coinbase en Binance in staat zijn geweest om vele nieuwe gebruikers de crypto-wereld in te laten springen.
Nathan Cha, marketingleider bij dYdX zei het volgende hierover:
‘’Als mijn grootouders bitcoin willen kopen, gaan ze dan MetaMask downloaden, uitzoeken hoe ze hun eigen private keys kunnen vasthouden enzo? Waarschijnlijk niet.’’
Desondanks kan een gebrek aan transparantie bij deze centrale partijen leiden tot mislukkingen, zoals we dat vorig jaar hebben gezien bij grote namen als Celsius, BlockFi, Voyager en FTX. Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat de cryptobeurs de private keys in handen heeft en daarmee de controle heeft over ‘jouw’ tegoeden.
DeFi VS CeFi
Bij DeFi is laatsgenoemde allesbehalve het geval. Je bent zelf de enige die je wallet in beheer heeft en die als gevolg verantwoordelijk is voor de fondsen. Met het gebruik van de blockchain en smart contracts staat transparantie bovendien op nummer één.
Sidney Powell, de CEO van Maple Finance, gaf aan dat CeFi een belangrijke schakel is om klanten uit de traditionele financiële wereld en oudere gebruikers tot de wereld van digitale activa te trekken.
In de loop van de tijd zal deze rol van CeFi niet drastisch veranderen ten opzichte van wat het nu is, terwijl DeFi de belangrijkste infrastructuur voor de toekomst van het financiële systeem zal worden, zei Salman Banaei, head of policy bij Uniswap Labs.
Hij voegde hier het volgende aan toe:
‘’DeFi wordt een soort van ruggengraat van een nieuwe economie, terwijl CeFi als een soort ‘on-ramp’ rol zal blijven fungeren in deze veel rijkere op DeFi-gebaseerde omgeving.’’