Voormalig Twitter CEO Jack Dorsey verliet eind vorig jaar zijn bedrijf. Over de redenen kan alleen maar worden gespeculeerd, maar in de tussentijd is de topman druk aan de slag met crypto-dienstverlener Block en, ironisch genoeg, de decentrale Twitter-opvolger Bluesky. Laatstgenoemde heeft aangekondigd dat het volledige vrijheid van meningsuiting toe wil laten.

Today we’re open-sourcing the Authenticated Data eXperiment (ADX) to begin working in public. https://t.co/lJY08TzRps

— bluesky (@bluesky) May 4, 2022

Nieuw platform, volkomen neutraal

Twitter wordt vaak bekritiseerd doordat het stevige censuur toepast op bepaalde groepen. Je zou kunnen zeggen dat dat ook wel moet, omdat er vaak heftige tweets rondwaren waar helemaal niemand baat bij heeft. Bluesky wil dat anders doen. Een project met de naam ‘Authenticated Data eXperiment’ (ADX) is onlangs open source gemaakt. De broncode is te downloaden op GitHub.

Aan de basis hiervan staat ‘zelf-verifiërende data’, oftewel data die zichzelf controleert. Wat het inhoudt is niet helemaal duidelijk, maar het project gaat gebruik maken van blockchain technologie en heeft geen moderators nodig.

Op Twitter benadrukken de ontwikkelaars dat er twee aparte lagen in het protocol zijn. De eerste laag wordt de ‘spraaklaag’ genoemd, die net zo neutraal kan zijn als een eigen website. De tweede laag bepaalt de reikwijdte van je berichten, wat vermoedelijk afhangt van het aantal volgers en de relevantie op dat moment. Dat bepaalt welke van je berichten in de feed van anderen terechtkomen.

Verdienmodel op je eigen gebruikersdata?

Bluesky schrijft daarnaast over web crawlers die gebruikersdata (lees: de publieke berichten) verzamelen en indexeren. Die bepalen vermoedelijk welke berichten relevanter zijn dan anderen. Wellicht kunnen bedrijven deze gebruikersdata nog kunnen doorverkopen, maar misschien kun je dit uitzetten.

Ook kun je er voor kiezen om de data zelf te ‘publiceren’, vermoedelijk door de data zelf te hosten. Het platform gebruik je dan alleen om je te verbinden met anderen, net zoals bij websites met een gekoppeld e-mailadres. Een stuk decentraler dus.

Het protocol is nog in ontwikkeling, dus er kunnen nog dingen veranderen. Het is ook niet duidelijk waar het platform in geïntegreerd zal worden. Twitter is een non-profit-initiatief begonnen, maar volgens Wikipedia is het eigendom van de Bluesky-ontwikkelaars zelf.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.