In maart 2022 werden gemiddeld bijna 20 nieuwe geldautomaten elke dag voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC) geïnstalleerd. 1.388 nieuwe bitcoin ATM’s, of BATM’s, werden vorige maand geplaats, terwijl 777 werden gesloten.

Dat betekent dat het aantal crypto-geldautomaten met 611 is toegenomen, een groei van ongeveer 1,7%. Dat kondigt Coin ATM Radar op 7 april aan:

#Cryptocurrency #ATM industry statistics for March 2022: 1388 installed, 777 closed, +611 (1.7%) net growth rate. More details: https://t.co/Xm3DZatmDN pic.twitter.com/u6fOtP1yF5

— Coin 𝔸𝕋𝕄 Radar ₿ (@CoinATMRadar) April 6, 2022

Dat klinkt wellicht als veel, maar het is eigenlijk een behoorlijke afname van de groei in vergelijking met vorige maanden. Coin ATM Radar meldt namelijk dat de maandelijkse groei van crypto-geldautomaten normaliter tussen de 5% en 7% ligt.

Coin ATM Radar geeft echter geen reden waarom het aantal nieuwe crypto automaten zo veel langzamer toeneemt. Het heeft mogelijk te maken de dalende koersen, instabiele financiële markten, en onzekerheden omtrent regelgeving.

Verdeling van crypto automaten over landen

De meeste nieuwe crypto-geldautomaten werden natuurlijk geplaats in het land waar al verreweg de meeste staan: de Verenigde Staten. In de VS steeg in maart het aantal crypto-automaten met 529, ook een groei van 1,7%. Dan volgt Canada met 69 nieuwe crypto-automaten, een groei van 3%. In Spanje steeg het aantal zelfs met 7,1% en dat komt overeen met 13 nieuwe apparaten.

In Ecuador werd afgelopen maand juist de enige crypto-geldautomaat die er stond verwijderd. In het Verenigd Koninkrijk zakte het aantal van 70 naar 23, een daling van maar liefst 67%. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk met dit verbod te maken. In Rusland zakte het aantal met 10%. Het aantal crypto-automaten in Nederland blijft op 22 staan. Eerder kwam al naar buiten dat deze ATM’s niet aanslaan in Nederland.

Verreweg de meeste automaten ondersteunen sowieso bitcoin. Het percentage dat ook altcoins ondersteund, is nu gestegen naar 83,1%. Meestal gaat het dan maar om een enkele crypto als ethereum (ETH). Toch maken andere crypto een inhaalslag. Afgelopen maand werd litecoin (LTC) aan 3.420 automaten toegevoegd, een groei van 8,88%. Dogecoin (DOGE) werd aan 2.406 automaten toegevoegd, een groei van 19,91%. Dan volgt bitcoin cash (BCH) met 787 toevoegingen, een groei van 7,79%.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.