Overheden hebben tegenwoordig een flink team van ‘cyberagenten’: agenten die zich specialiseren in cybercriminaliteit. Het is een mix van vaardigheden die lang niet iedereen bezit, en dat realiseren bedrijven in de sector voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC) zich ook. In sommige gevallen krijgen deze cyberspecialisten in de crypto-sector zelfs twee tot drie keer zoveel betaald.

Braindrain

Dat schrijft Bloomberg op basis van gesprekken met de National Police Chiefs’ Council (NPCC). De cybercrime-afdelingen van het Verenigd Koninkrijk kampen met een braindrain doordat ervaren werknemers de politie verlaten en naar crypto-bedrijven vertrekken. De NPCC schat in dat de cyber-staf van de politie van het VK drie tot vier keer zo snel krimpt als de rest van de politie-arbeidskracht.

Er zouden al zo’n vijftien individuen zijn vertrokken, en de verwachting is dat dit aantal significant zal toenemen de komende twaalf tot achttien maanden. Vijftien mensen klinkt misschien weinig, maar cyberteams zijn doorgaans vrij gespecialiseerd en daardoor niet zo groot. Relatief gezien zal het dus een significant aantal zijn. Het ligt voor de hand dat de impact van de krimpende teams zal groeien.

Vertrokken voor hogere salarissen

Onder de bedrijven die ex-politiemensen aannemen zijn grote handelsplatformen zoals Binance en Coinbase. Maar ook bijvoorbeeld het bekende blockchain-analysebedrijf Chainalysis trekt cyberexperts aan. Volgens NPCC-topman Andrew Gould vormen drastisch hogere salarissen de oorzaak van het probleem. Crypto-bedrijven zijn in staat om twee tot zelfs drie keer zoveel te betalen als de overheid. De politie is niet in staat om zo’n snel verlies in werknemers op te kunnen vangen, aldus Gould.

Bloomberg benadrukt dat de politie van het VK in 2018 de overheid heeft gelobbyd voor extra financiële steun zodat ze ongeveer 250 ‘crypto tactical advisors’ in kon zetten. Deze mensen kregen trainingen om transacties te onderzoeken en om cryptovaluta in beslag te nemen. Tegelijkertijd proberen bedrijven in de sector zich zo goed mogelijk te beschermen tegen hackers. Dat is waar dezelfde mensen goed van pas komen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.