De Europese Unie (EU) is weer een stuk dichterbij de inwerkingtreding van de langverwachte MiCA crypto-wet. Gisteren stemde het Economic and Monetary Affairs Committee (ECON) bijna unaniem in met de wet. “Goed nieuws,” aldus een van de commissieleden.

Crypto-wet in EU zet nieuwe stap

De MiCA-wet, wat een afkorting is voor Markets in Crypto-Assets, kwam vorige week ook al even in het crypto nieuws voorbij. Toen werd de wettekst namelijk aangenomen door de Europese Raad waarna het nog verschillende haltes voorbij moet. Gisteren was het de beurt aan het ECON om er iets over te zeggen. De wet kwam er zonder al teveel moeite doorheen.

28 leden stemden voor en maar 1 tegen. Het lijkt hiermee aannemelijk dat de wet het verdere process zonder al te veel moeite zal doorlopen. Nog eind dit jaar zou MiCA voorgelegd kunnen gaan worden aan het Europese Parlement.

Stefan Berger, een van de leden van het ECON, zei over het nieuws:

“Nog een stap verder… Het resultaat van de trialoogonderhandelingen over MiCA werd aanvaard door de ECON-commissie. goed nieuws”

Wieder einen Schritt weiter…Das Ergebnis der Trilog-Verhandlung zu #MiCA wurde vom ECON-Ausschuss angenommen. Gute Nachrichten https://t.co/z73pkZMYvO

— Stefan Berger (@DrStefanBerger) October 10, 2022

Crypto-wet moet nog langs deze haltes

Volgens journalist Patrick Hansen zijn er nu nog vier stappen te gaan. Nu zal de tekst naar advocaten en taalkundigen gaan om gecontroleerd te worden. Vervolgens zal het Europese Parlement erover stemmen.

MiCA is now another step further. The ECON committee just confirmed the deal.

COREPER approval in the council
ECON committee confirmation
Lawyer/linguist checks
EP plenary vote
Ministerial approval in the council
Publication in the official journal of the EU https://t.co/IAcAeAJsFV

— Patrick Hansen (@paddi_hansen) October 10, 2022

Ook al zijn er nog maar een paar haltes om te passeren, we zullen nog een aardige tijd moeten wachten voordat de wet ook echt in werking treedt. Naar verwachting zal de wet komende lente in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd worden. Pas 12 tot 18 maanden daarna gaat de wet van kracht.

Wet is belangrijk voor crypto-sector

Wet- en regelgeving kan saai zijn met veel droge wetteksten en trage processen. Toch is het belangrijk om ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten te houden.

Zo was eerder al te lezen dat de nieuwe wet enorme stablecoin-innovatie kan ontketenen. Verder kan het de crypto-sector in de EU verder tot bloei brengen nu er meer duidelijkheid ontstaat voor bedrijven. Dat kan uiteraard een positieve impuls voor bitcoin (BTC) en crypto in het algemeen zorgen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.