Helaas zijn fraude en oplichting nog altijd zaken die op dagelijkse basis en op grote schaal plaatsvinden. Ook binnen de crypto industrie, zo blijkt uit een rapport van het Better Business Bureau (BBB). In het rapport stellen zij dat oplichting en fraude binnen de crypto industrie is uitgegroeid tot de tweede grootste vorm van fraude ter wereld.

Crypto fraude

Dit blijkt uit de data van de Scam Tracker van het BBB. Hieruit blijkt dat cryptocurrency scams een enorm populaire manier zijn voor kwaadwillenden om onschuldige slachtoffers geld afhandig te maken. Hoewel slechts 1,9% van alle soort oplichting en fraude volgens de Scam Tracker binnen de crypto industrie plaatsvindt, is het gemiddelde bedrag dat afhandig wordt gemaakt uitzonderlijk groot.

Gemiddeld verliezen slachtoffers van crypto scams zo’n $1.200. Dit terwijl het gemiddelde van alle soorten oplichting slechts $169 is volgens het BBB. Dat betekent dat crypto scammers een veel grotere kans hebben om een serieuze buit te stelen. Zeker 66% van de mensen die het doelwit zijn geworden van cryptocurrency scams geven aan ook daadwerkelijk geld te zijn verloren.

Om die reden stelt het BBB dat crypto scams in 2021 zijn gestegen van de zevende plek tot de tweede plek als het aankomt op meest risicovolle soort oplichtingen.

Dat wil niet zeggen dat het rapport alleen maar negatieve conclusies trekt. Er wordt namelijk ook gesteld dat de rek er ondertussen wel uit is. De gemiddelde crypto investeerders raakt steeds beter op de hoogte van crypto scams en weet zich beter hiertegen te beschermen.

Oplichters liggen op de loer

Crypto scammers maken veelal gebruik van verschillende social media platformen zoals Twitter, YouTube of Telegram om potentiële slachtoffers te lokken. Dit wordt uiteraard vooral gedaan door gigantische financiële voordelen te beloven. 

Het gaat volgens het rapport van de BBB in veel gevallen om ‘vrienden’ op social media waarvan het account is gehackt door scammers. Op die manier lijkt het natuurlijk voor een slachtoffer alsof hij of zij praat met een goede kennis, maar uiteindelijk zal dit in tranen eindigen. Wees daarom als crypto investeerder altijd op je hoede. Als iets te goed klinkt om waar te zijn, ga er dan vanuit dat dit inderdaad zo is.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.