De crypto-industrie is de afgelopen paar jaar weliswaar flink gegroeid, maar die groei heeft investeerders en bedrijven ook erg onvoorzichtig gemaakt. Overheden zijn op hun beurt erg streng geworden voor de jonge markt, zo ook de Duitse financiële beleidsmaker BaFin. In een persbericht roept BaFin’s directeur Rupert Schaefer op tot streng beleid, zodat het in de toekomst onnodige crashes kan voorkomen.

Crypto zijn soms net UFO’s

Schaefer schrijft dat het faillissement van FTX voor grote problemen heeft gezorgd voor de algehele crypto-industrie. Toch was het niet het eerste en ook niet het laatste crypto-bedrijf dat in de problemen komt, verwacht de directeur.

Hij erkent dat er wereldwijd wordt gewerkt aan nieuwe reguleringen voor de crypto-industrie. De eerstvolgende uitdaging is om deze op een consistente manier te implementeren.

De topman vergelijkt crypto-bedrijven en -investeerders met ongeïdentificeerde vliegtuigen, officieel eigenlijk ook wel bekend als UFO’s. “De nachtmerrie van iedere piloot is het tegenkomen van een vliegtuig dat niet genummerd is, niet antwoordt op radiocommunicatie en dat zich niet aan de veiligheidsregels houdt. Het luchtverkeer en passagiersveiligheid is dan in gevaar,” beschrijft Schaefer.

Wat geldt voor luchtverkeer geldt volgens BaFin ook voor financiële markten. Sommige cryptocurrencies en decentralized finance (DeFi) projecten zijn vergelijkbaar met ongeïdentificeerde vliegende objecten, en het zou naïef zijn om die te negeren. Door ze te begrijpen en soms in te grijpen kan het financiële luchtruim veilig worden gehouden voor iedereen.

Op dit moment heeft de crypto-markt nog maar weinig invloed gehad op de rest van het financiële systeem, beargumenteert Schaefer. Maar dat kan in toekomstige crashes anders lopen, als meer bedrijven actief worden in de crypto-wereld.

Alleen met duidelijke en passende regels voor crypto-markten zou de markt goed genoeg te vertrouwen zijn. De beleidsmaker wil bovendien dat uitsluitend crypto-bedrijven met een ‘acceptabel bedrijfsmodel, genoeg startkapitaal en betrouwbare topmensen’ haar goedkeuring krijgen.

Bitcoin regulatie wordt steeds strenger

Schaefer prees de Europese Markets in Crypto Assets (MiCA) wetgeving, die eerder dit jaar officieel is goedgekeurd. In de loop van volgend jaar zullen de nieuwe regels die in dit kader worden vastgesteld officieel ingaan. Dat betekent dat de regels meteen een stuk strenger zullen zijn.

Crypto exchanges moeten bijvoorbeeld voldoen aan strenge antiwitwasmaatregelen, en hun klanten zijn verplicht zich te identificeren. Ook moeten uitgevers van stablecoins genoeg onderpand hebben, en van het juiste type.

Maar hier blijft het niet bij. Vorige week heeft het Europees Parlement een nieuwe wet aangenomen waarmee het moeilijker wordt om met crypto belasting te ontduiken. Ook moet je volgens de planning net zoals bij banktransacties op gaan geven waar transacties voor bedoeld zijn, en van wie externe walletadressen zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.