Als je in cryptocurrencies investeert is de kans groot dat je het minimaal een bepaalde periode op een exchange laat staan. Daar kun je het gemakkelijk verkopen, je hebt er relatief weinig kopzorgen aan en je kunt gemakkelijk checken hoeveel tokens je hebt en hoeveel ze waard zijn. Ideaal, toch? Misschien niet helemaal, en hackers zijn niet de enige reden hiervoor. Het zou kunnen dat het de prijs van je tokens laag houdt.

Spel dat exchanges spelen met crypto

Dat schrijft Forbes. De reden hiervoor is volgens Forbes dat exchanges meer tokens kunnen verkopen dan dat ze in werkelijkheid hebben. Het idee dat exchanges niet helemaal eerlijke spelletjes spelen gaat al een lange tijd rond in de wandelgangen, dit was precies te reden waarom Redditors Monero (XMR) naar de figuurlijke maan wilden sturen. Helaas is het is moeilijk te bewijzen. Toch kaart de zakenkrant een paar belangrijke punten aan.

De tokens die je op een platform hebt staan zijn over het algemeen geen ‘echte’ tokens. Het zijn IOU’s (lettelijk I Owe You’s), oftewel een verklaring van de verkoper dat je recht hebt op het onderliggende. Exchanges nemen over het algemeen niet de moeite om voor elke handelaar een aparte wallet aan te maken, daarom krijg je vermoedelijk ‘paper crypto’. Je kunt ze snel kopen en verkopen, omdat het bedrag gewoon bij wordt geschreven op jou account en af wordt geschreven van het account van de exchange. Als je verkoopt gebeurt natuurlijk het tegenovergestelde.

GameStop-achtig

Maar handelsplatformen moeten ook geld verdienen. Gelukkig laten mensen vaak hun tokens een tijdje op een exchange staan. Exchanges kunnen berekenen hoeveel mensen dit doen, en daarmee berekenen hoeveel ze méér kunnen verkopen dan dat ze in werkelijkheid hebben. Dat betekent eigenlijk dat ze short gaan: ze verkopen iets wat ze eigenlijk niet hebben. Ze hebben dan dus netto schulden. Als te veel mensen de tokens terug willen, moeten ze onverhoopt extra veel terugkopen. Anders bestaat de kans dat ze pas terugkopen als de prijs veel hoger ligt, en dat wil je ook als exchange niet.

Deze praktijken kunnen dus zorgen voor enorme, GameStop-achtige prijsstijgingen, maar ook voor hele extreme dalingen die lang duren. Platformen die short zijn hebben namelijk een incentive om de prijs laag te houden, anders verliezen ze veel geld. Dat betekent dat ze de vraag naar ‘echte’ bitcoins (BTC) en andere tokens laag moeten houden terwijl ze de voorraad moeten vergroten. Dat kan door de markt moeten overspoelen met ‘paper crypto’s’. Dat vergroot de shortpositie, en tegelijkertijd zorgt het voor prijsdalingen. Er is immers meer ‘crypto’ te koop – terwijl het eigenlijk alleen maar lucht is.

Dit alles kan lang goed gaan. Dat betekent dat je vermoedelijk de prijs eerst lang ziet dalen voordat er verandering in de zaak komt. Behalve als je short bent heb je hier dus geen baat bij. Maar als het écht fout gaat is het platform ofwel failliet, of het moet voor een hogere prijs de tokens terugkopen. Er is nog maar weinig bewijs voor de theorie, maar we moeten er zeker rekening mee houden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.