De koersen van alle cryptocurrencies zijn hard gedaald dit jaar, en vooralsnog lijken veel investeerders terughoudend te zijn om weer in te stappen. Dat geldt blijkbaar niet voor Europese instituten. Zij investeerden juist in de crypto-industrie in het tweede kwartaal van 2022 in terwijl de rest van de wereld het nog af liet weten.
Europa zet er gas op
Dat is te lezen in een nieuw rapport van The Block. Om precies te zijn gaat het onderzoek over private equity, oftewel investeringen in bedrijven die (nog) niet beursgenoteerd zijn. Het gaat dus hier niet om directe investeringen in crypto.
Toch is dit een belangrijk deel van de markt, gezien het grote volume. Ook zijn dit soort investeringen onderworpen aan een zogeheten lockup periode waarin de instituten niet mogen verkopen. In deze tak van sport vindt je meestal de concepten die het verst vooruitdenken.
De hoeveelheid die instituten in Noord-Amerika en Azië investeerde in het tweede kwartaal van 2022, daalde met respectievelijk 23,8% en 43,4%. In Europa steeg de hoeveelheid juist. Europese instituties investeerde 25% méér in blockchain-startups in het tweede kwartaal. Het totaal aan investeringen in crypto-bedrijven komt voor Europa daarmee uit op $1.858 miljard. Het wereldwijde totaal zag een daling van 22% van $12,5 miljard in het eerste kwartaal naar $9,8 miljard in het tweede.
Verenigde Staten nog steeds grootste geldschieter
De Verenigde Staten steekt echter nog steeds met kop en schouders boven Europa uit. Hier hebben bedrijven 5.433 miljard dollar geïnvesteerd, bijna drie keer het bedrag in Europa. Azië komt uit op $1.793 miljard. Ook Afrika is opvallend, ondanks de gebrekkige financiële sector op het continent, is er $281 miljard in bedrijven gestopt. Zuid-Amerika sluit de lijst af met slechts $17 miljard aan investeringen.
The Block benadrukt dat dit soort investeringen vaak geen leidende indicator zijn. Daardoor kun je er eigenlijk niet mee inschatten hoe gezond de markt is. Vorig kwartaal kwam crypto-bank Celsius financieel in de problemen, maar investeerders waren niet bereid tot een bailout. Hetzelfde gold voor veel andere bedrijven, waaronder voor Babel Finance, Zipmex en anderen.