De United States Department of Justice (DOJ), het Amerikaanse ministerie van Justitie, heeft onlangs bekendgemaakt dat de 25-jarige cryptocurrency trader Jeremy Spence is opgepakt voor het oplichten van meer dan 170 mensen. Spence heeft hier een gevangenisstraf voor gekregen van 42 maanden. Spence was een crypto fonds begonnen en vertelde aan zijn investeerders dat het fonds een hoge winst had behaald, maar dit was helemaal niet het geval.

Spence beheerde de social media accounts van het investeringsfonds, genaamd Coin Signals. Hij moest verschijnen bij een rechter van de staat New York en heeft zijn schuld bekend. Spence ontving daarnaast ook nog drie jaar aan vrijlating onder toezcith en moet aan zijn slachtoffers een schadevergoeding van meer dan $2,8 miljoen betalen. 

Cryptocurrency piramidespel

Spence was het fonds gestart met het doel om winst te maken voor zijn investeerders. Dit verliep echter niet geheel volgens plan en zijn fonds maakte alleen maar verlies. In een poging deze verliezen te verbergen voor zijn investeerders, maakte Spence nepaccounts aan. Met de inkomsten van nieuwe investeerders, betaalde hij de oude investeerders uit. Hierdoor kreeg dit fonds wat weg van een piramidespel. Ongeveer $2 miljoen aan crypto ging op deze manier rond.  

Zo gaf de 25-jarige fondsbaas in de online chatgroep van het fonds aan dat het fonds 148% winst had behaald, hoewel dit in werkelijkheid dus helemaal niet het geval was. 

Opgepakt door de FBI

De oplichter werd uiteindelijk opgepakt in januari 2021 door de Federal Bureau of Investigation (FBI). Ook werden civiele aanklachten ingediend door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Spence heeft in november 2021 schuld bekend en wordt schuldig bevonden voor commodities fraude voor het stelen van $5 miljoen van onwetende crypto-investeerders van november 2017 tot april 2019. Hierbij maakte hij valse beloftes over het maken van winst terwijl hij eigenlijk verlies aan het maken was. 

Toch liet hij in de rechtbank weten spijt te hebben van zijn acties en heeft zijn excuses aangeboden. Hij zei dat hij “kwam in een wereld waar [hij] totaal niet op was voorbereid.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.