Volgens een nieuw onderzoek van analysebedrijf Chainalysis hebben cryptocurrency investeerders het afgelopen jaar maar liefst $162,7 miljard winst gemaakt. Het is een stijging van meer dan 400% ten opzichte van de $32,5 miljard van 2020.

2021 was another strong year for #crypto prices. Who benefited most? Let’s find out. Our latest blog breaks down estimated realized crypto gains by country. https://t.co/m5tZUR3dFC
<<A THREAD>>

— Chainalysis (@chainalysis) April 20, 2022

Meer winst met ethereum dan bitcoin

Verreweg het grootste deel van de winst werd behaald met bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), namelijk 93% van het totaal. Ether kwam met $76,3 miljard zelfs iets hoger uit dan de $74,4 miljard van bitcoin. De reden hiervoor is de sterke opkomst van de decentralized finance (DeFi) markt op het Ethereum netwerk, zeggen de onderzoekers:

“Wij zijn van mening dat dit een weerspiegeling is van de toegenomen vraag naar Ethereum als gevolg van de opkomst van DeFi in 2021, aangezien de meeste DeFi-protocollen zijn gebouwd op de Ethereum blockchain en Ethereum als hun primaire valuta gebruiken.”

Hoeveelheid winst uit crypto per land

Amerikaanse investeerders waren verantwoordelijk voor het grootste deel van de winst, namelijk zo’n $47 miljard, oftewel 29% van het totaal. Daarna volgt het Verenigd Koninkrijk met 8 miljard (5%), Duitsland met $6 miljard (3,6%), Japan met 5,5 miljard (3,4%), en China met $5 miljard (3,1%). Nederland is op de 12e positie te vinden met $3,2 miljard (1,9%).

Here’s a breakdown of the top 50 countries accounting for those gains. pic.twitter.com/BFmcFZJRQ1

— Chainalysis (@chainalysis) April 20, 2022

Chainalysis geeft echter toe dat het om schattingen gaat. Het bedrijf kan alleen naar blockchain data kijken en wanneer geld op exchanges wordt gestort en opgenomen. Chainalysis keek niet naar individuele rekeningen of naar mogelijke belasting. Daarnaast meldt het onderzoeksbedrijf dat het moeilijk was om de gegevens per land op te splitsen aangezien blockchain-transacties geen geografische informatie bevatten.

“Het is niet perfect – idealiter zouden we de winst op individueel of wallet niveau willen berekenen in plaats van op serviceniveau, maar deze methode geeft ons nog steeds een redelijke schatting van de totale winst voor gebruikers van cryptocurrency in een bepaald land.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.