Eerder deze week schreven we dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een erg zwaarmoedige houding heeft over de wereldeconomie. Maar volgens een directeur van het instituut is er ook een zonnige kant, hij verklaart namelijk dat de dalingen in cryptocurrencies geen grote gevolgen heeft gehad voor de economie.

Crypto crash geen probleem voor economie

Vicedirecteur van wereldwijde markten bij het IMF, Antonio Garcia Pascual, verklaarde in een interview met CoinDesk dat de verliezen beperkt zijn gebleven tot de wereld van de crypto-activa. De dalingen zijn misschien diep geweest, maar hij ziet dat er geen ‘besmetting’ heeft plaatsgevonden vanuit crypto naar andere markten. Als dat wel het geval was geweest, dan had het uiteindelijk ook grote gevolgen kunnen hebben voor de economie buiten de financiële wereld.

Wel vindt hij het belangrijk om voorzichtig te blijven. Steeds meer mensen investeren in cryptovaluta. De snelle adoptie is met name aanwezig in opkomende markten. Daar hebben het grimmige vooruitzicht op de wereldeconomie, de hoge schulden en de stevige inflatie de grootste impact. Pascual vreest dat het mogelijk is dat een volgende crypto-crash wél leidt tot grotere gevolgen voor de economie.

Nog genoeg andere economische risico’s

De discussie over of de pijn in crypto-markten wel of geen gevolgen zou hebben voor de rest van de economie, is belangrijker dan je misschien denkt. Uit onderzoek blijkt dat alleen Nederland al bijna 2 miljoen crypto-investeerders huisvest. Dat is een forse 14% van de bevolking.

Het interview volgde op de onthulling van het nieuwe IMF-rapport over de economie. Het instituut voorziet grote risico’s voor de economie. Er is volgens de organisatie nog veel onzekerheid over inflatie, de oorlog in Oekraïne, de enorme Chinese huizenbubbel, centrale banken die inflatie willen verminderen en meer.

Een andere IMF-topman verklaarde dat het er nog veel gevaren zijn voor stablecoins. Veel van deze tokens zouden nog erg kwetsbaar zijn omdat ze in plaats van door fiat-valuta worden gedekt door risicovolle activa. Het hoofd noemde specifiek Tethers USDT, maar er zouden er nog meer zijn. Wel zijn er tokens die wél relatief veilig zouden zijn. Al met al blijft het volgens het IMF oppassen geblazen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.