Sinds de adoptie van bitcoin (BTC) de afgelopen twee jaar echt in een stroomversnelling is gekomen kunnen banken niet langer de wereld van crypto simpelweg negeren en links laten liggen. De meeste grote banken zijn zich de laatste tijd serieus gaan verdiepen in de crypto industrie en sommige banken bieden zelfs al crypto diensten aan. Volgens een topvrouw van het Zwitserse Credit Suisse, Blythe Masters, wil dat echter niet zeggen dat crypto een gevaar vormt voor de traditionele bankensector.

Bitcoin en banken

Veel overheden en regulatoren maken zich grote zorgen over de mate waarin bitcoin en andere cryptocurrencies een opmars aan het maken zijn. Sommige van die overheden zien de crypto industrie als een gevaar voor de financiële stabiliteit en hebben daar reeds een verbod ingevoerd op cryptovaluta.

Blythe Masters gelooft niet dat de crypto industrie gevaarlijk kan zijn voor het traditionele financiële systeem, zo stelt zij tijdens de Credit Suisse Asian Investment Conference 2022. Volgens haar is het erg onwaarschijnlijk dat de crypto industrie zo groot zal worden dat het de traditionele bankensector als het ware verdrijft.

“Ik blijf tot op de dag van vandaag sceptisch over veel van de argumenten die worden aangevoerd waarom Bitcoin uiteindelijk zal zegevieren in het verdringen van fiat valuta’s en het ontkrachten van de zakelijke argumenten voor bankieren,”

‘Oneindig veel cryptocurrencies’

Volgens Blythe is het simpelweg nog veel te vroeg om te spreken over een existentiële dreiging voor de bankensector. Blythe stelt dat de crypto industrie zich nog maar amper heeft bewezen en dat er nog een heleboel obstakels op de weg liggen. Daarnaast vraagt ze zich af op de lange termijn cryptocurrencies nog wel echt zo houdbaar blijven.

“Elke afzonderlijke cryptocurrency is misschien eindig in voorraad, maar er worden toevallig oneindig veel beschikbare cryptocurrencies uitgevonden. En dat roept bij mij een fundamenteel vraagteken op over de inflatoire bescherming die cryptocurrencies op de lange termijn bieden.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.