Afgelopen dinsdag heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ook Coinbase aangeklaagd, nadat het op maandag de aanval op Binance opende. Van Coinbase is bekend dat het al lang niet blij is met de toezichthouder. Vooralsnog heeft de cryptobeurs dan ook weinig veranderd aan het platform.

Coinbase haalt tokens nog niet van de beurs af

De SEC heeft de op één na grootste exchange aangeklaagd omdat het vindt dat Coinbase 13 verschillende cryptocurrencies aanbiedt aan klanten als ongeregistreerde effecten.

Daarnaast biedt het platform crypto staking aan, waarvan de SEC lijkt te vinden dat dit per definitie neerkomt op het aanbieden van ongeregistreerde effecten. Verder zou Coinbase zonder de juiste licenties voor broker- en clearing-activiteiten te werk gaan.

In een nieuwe aflevering van de The Scoop-podcast van The Block verklaart Coinbase’ Chief Legal Officer Paul Grewel dat het bedrijf nog niet heeft besloten of het wel of niet de crypto-activa die volgens de SEC problematisch zijn op het handelsplatform aan blijft bieden.

“Bij het beslissen of we wel of niet activa gaan ‘de-listen’ kijken we natuurlijk altijd naar nieuwe feiten en nieuwe aantijgingen om te kunnen begrijpen of onze voorgaande analyses [van de coins in kwestie] incorrect was. Maar op het moment hebben we nog totaal niet besloten om activa van Coinbase af te halen. We blijven vertrouwen hebben in onze oorspronkelijke analyse.”

Coinbase kan SEC niet uitstaan

Coinbase lijkt dus een andere tactiek te hanteren dan een paar jaar geleden. In 2020 klaagde de SEC Ripple aan, omdat diens verkopen van XRP op een vergelijkbare manier niet legitiem zouden hebben gelopen. Toen besloot Coinbase vrij snel om XRP niet meer aan te bieden.

De weerbarstige houding van Coinbase is inmiddels niet nieuw meer. Vorige zomer stuurde de cryptobeurs uit frustratie een petitie naar de SEC, waarmee het de SEC probeerde te dwingen duidelijkheid te geven omtrent wat wel en wat niet mag in de Amerikaanse crypto-industrie. Maar de SEC vertikt om deze in te vullen, waardoor Coinbase de SEC nu zelfs heeft aangeklaagd. Ook de SEC moet zich dus verdedigen in de rechtszaal.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.