De laatste tijd bestaat er behoorlijk wat discussie over de Westerse sancties die aan Rusland zijn opgelegd en de mogelijkheid dat veel Russen gebruik kunnen maken van de crypto industrie om deze sancties te omzeilen. Verschillende crypto exchanges, zoals het Amerikaanse Coinbase, hebben aangegeven zich, waar mogelijk, te willen houden aan deze sanctie pakketten om te voorkomen dat Russen onder de sancties uit kunnen komen.

Sancties

Om die reden heeft Coinbase bekend gemaakt dat zij werken aan een manier om sancties in de toekomst beter na te kunnen leven. Daarnaast hebben zij ook nog eens 25.000 gebruikersaccounts van Russische gebruikers opgeschort die in verband werden gebracht met criminele activiteiten.

Coinbase maakte dit vandaag bekend in een blogpost. Het is duidelijk dat Coinbase zichzelf in een goed daglicht wil zetten tegenover de Amerikaanse overheid. Er werd een oproep gedaan aan crypto exchanges om Russische gebruikers te weren, maar Coinbase gaf aan dat zij hier alleen gehoor aan konden geven als hier een wettelijk kader voor is. 

Coinbase draagt steentje bij

In plaats daarvan gaat Coinbase achter Russische accounts aan die volgens een intern onderzoek iets te maken hebben met het criminele circuit. Zeker 25.000 gebruikersaccounts zijn door Coinbase verbannen. Op die manier probeert Coinbase toch een steentje bij te dragen aan het sanctioneren van de Russische economie.

“Vandaag blokkeert Coinbase meer dan 25.000 adressen die gerelateerd zijn aan Russische personen of entiteiten waarvan we denken dat ze zich bezighouden met illegale activiteiten, waarvan we er veel hebben geïdentificeerd via ons eigen proactieve onderzoek. Zodra we deze adressen hadden geïdentificeerd, hebben we ze gedeeld met de overheid om sanctiehandhaving verder te ondersteunen.”

Coinbase maakt ook nogmaals kenbaar dat het onmogelijk is om op de blockchain transacties te verbergen. Door veel criminelen wordt de wereld van crypto en blockchain als een soort veilige haven beschouwd, maar niets is minder waar, zo stelt Coinbase. Elke transactie is vrij eenvoudig te traceren tot een persoon of organisatie.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.