Gisteren maakte het reusachtige Intel details bekend van hun nieuwe bitcoin (BTC) mining chip. Deze chip zou ervoor moeten zorgen dat het minen van bitcoin vele malen efficienter wordt. Door de nieuwe chip zouden miners in de toekomst duurzamer te werk kunnen gaan en wordt de schaalbaarheid van de rekenkracht van het Bitcoin netwerk verbeterd, aldus Intel.

Intel bitcoin mining chip

De chip, met de naam Intel Blockscale ASIC, zal een hash-rate van 580 gigahashes per seconde (GH/s) kunnen leveren. Dit wordt bereikt met een energie-efficiëntie van 26 joule per terahash. In een enkele mining chain kunnen tot wel 256 individuele mining chips worden aangesloten. Een dergelijke chain heeft daarom een capaciteit van maar liefst 148 TH/s die in totaal zo’n 3.860 watt aan stroom zal verbruiken. Ter vergelijking heeft de bekendste ASIC miner van Bitmain een maximale capaciteit van 140 TH/s met een energieconsumptie van 3.010 watt.

“The Intel Blockscale ASIC is going to play a major role in helping bitcoin mining companies achieve both sustainability and hash rate scaling objectives in the years ahead.” – @Intel on #Bitcoinhttps://t.co/HGarbiOP1A

— Michael Saylor (@saylor) April 4, 2022

Een aantal grote bitcoin mining bedrijven hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn in de nieuwe mining chips van Intel. Onder meer Argo Blockchain, Hive Blockchain Technologies en GRIID Infrastructure zijn van plan om de Intel Blockscale ASIC miners aan te schaffen. De nieuwe mining chips zullen vanaf het derde kwartaal van 2022 daadwerkelijk op de markt verschijnen.

“De Intel Blockscale ASIC gaat een belangrijke rol spelen in het helpen van bitcoin mining bedrijven om de komende jaren zowel duurzaamheids- als hash rate-schaal doelstellingen te halen,”

Bitcoin strijd tussen chipmakers

Niet alleen Intel ziet overduidelijk de kansen in de bitcoin mining markt. Ook de grote rivaal van Intel, Nvidia, neemt concrete stappen om de mining industrie binnen te stromen. Nvidia, uiteraard vooral bekend als producent van grafische kaarten, begon in 2021 al met het splitsen van hun producten bedoeld voor gamers en voor miners. 

Op dit moment is Bitmain echter nog de koning als het aankomt op het leveren van mining machines. Het Chinese bedrijf was in 2018 nog verantwoordelijk voor maar liefst 75% van alle ASIC mining machines in omloop.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.