De Chinese autoriteiten hebben een illegale crypto-mining operatie stilgelegd. Dat meldt lokale nieuwsgeving op 8 maart.

Crypto- en bitcoin (BTC) mining werd afgelopen zomer in China verboden. De mining-industrie in China, ooit verantwoordelijk voor zo’n 65% van het wereldwijde totaal, is inmiddels compleet ingestort. Desondanks maken enkele Chinese miners af en toe toch een poging om stiekem door te zetten.

Zo ook in de stad Guangzhou in de provincie Guangdong. Volgens de lokale berichtgeving inspecteren de autoriteiten regelmatig op verdachte activiteiten en sluiten zij onmiddellijk illegale mining-farms zodra die ontdekt worden.

In dit geval werden maar liefst 190 crypto-mining apparaten in beslag genomen. Deze zijn volgens het artikel zo’n 5 miljoen yuan waard, oftewel $800.000. De operatie was verstopt in een laadstation waardoor het hoge energieverbruik in eerste instantie niet opviel.

Pas toen de autoriteiten nauw naar het energieverbruik keken, kwamen ze discrepanties tegen in het gerapporteerde verbruik. Naar verluidt was de mining-farm verstopt achter muren en operationeel voor meer dan 1.000 uur en verbruikte in die tijd meer dan 90.000 kilowattuur aan elektriciteit.

Bitcoin miner exodus uit China

Ondertussen heeft het verbod in China voor een grote exodus geleid van miners naar het buitenland, vooral de VS (met name Texas) en Kazakhstan zijn populaire locaties. Uiteindelijk werd het verbod zelfs als een positieve ontwikkeling gezien, de gemeenschap was namelijk voorheen bezorgd over het feit dat China zo een groot deel van alle mining in handen had.

Quick overview of the latest self-reported operating EH/s by 20 North America #Bitcoin mining companies. Total to ~43EH/s, or ~22% of the network. pic.twitter.com/k0On22AgHh

— Wei Wolfie Zhao (@WolfieZhao) March 8, 2022

Ook zou de exodus moeten leiden tot een groener Bitcoin-netwerk. Volgens de bitcoin mining council is wordt 58,5% van alle bitcoin-mining gedaan met hernieuwbare bronnen. Volgens een ander recent rapport ligt dit percentage echter pas op de helft hiervan. Dat komt wellicht doordat een groot deel van Chinese miners aangesloten zaten aan waterkrachtcentrales. Dat tweede onderzoek is echter afkomstig van de ‘Digiconomist’ die een beruchte reputatie hieromtrent heeft. Onlangs daalde de zogeheten bitcoin mining difficulty weer voor het eerst in maanden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.