Eind vorig jaar introduceerde OpenAI het AI-model ChatGPT, dat in korte tijd razend populair werd. Het artificial intelligence-programma lijkt overal wel een antwoord op te hebben. Op vragen over real-time data afkomstig van blockchains wist het echter nog geen antwoord te geven, maar Solana Labs heeft hier een oplossing voor bedacht in de vorm van een plugin.

Solana plugin voor ChatGPT

OpenAI laat ontwikkelaars plugins toevoegen aan het AI-model, zodat je de dienst ook op andere manieren kunt gebruiken dan OpenAI oorspronkelijk voor ogen had. Zo kun je met OpenTable gemakkelijk de beste restaurants uitzoeken en een tafel reserveren via ChatGPT. De FiscalNote-plugin is er voor het vinden van juridische en politieke informatie en Speak is een vreemde talencoach.

Solana Labs heeft ook een plugin ontwikkeld, waarmee ChatGPT alle data van de Solana (SOL) blockchain kan gebruiken. Op het moment van schrijven is de meest recente data waar ChatGPT op is getraind van september 2021, wat betekent dat het geen recente data kan gebruiken. Dit soort plugins brengen daar verandering in.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, kun je het AUI-model vragen om hoeveel een walletadres precies aan tokens bezit. Ook kun je vragen om de ID’s en namen van non-fungible tokens (NFT’s) en om andere bezittingen van het adres in kwestie.

(1/2) Solana Labs has created an open-source reference implementation for a ChatGPT plugin that lets users interact with the @solana network directly from ChatGPT.

Users will be able to check wallet balances, transfer tokens, and purchase NFTs once ChatGPT plugins are available. pic.twitter.com/08z1IX76zJ

— Solana Labs (@solanalabs) April 25, 2023

Het nieuws komt vlak nadat de Solana Foundation aankondigde dat het in totaal 1 miljoen dollar aan ontwikkelaars wil geven voor de ontwikkeling van plugins voor AI-tools die overweg kunnen met de Solana-blockchain. De plugin voor ChatGPT is op Solana Labs’ Github-pagina te bekijken.

1/ The @SolanaFndn is now allocating grants to ecosystem teams building AI tools that use Solana. Learn more https://t.co/ntXoQgwJxC https://t.co/PEQZyqIawv

— Solana (@solana) April 25, 2023

AI ontwikkeling gaat te snel?

Ondertussen vindt kunstmatige intelligentie al een hoop weerstand van mensen die vinden dat de ontwikkeling te snel gaat. Veel mensen zijn bang dat AI te veel werk uit handen zal nemen van de bevolking. Sommigen stellen daarom voor dat bedrijven die dit soort modellen maken moeten betalen voor de content die ze AI-modellen voeren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.