De CEO van de Amerikaanse crypto exchange Coinbase, Brian Armstrong, heeft vandaag op Twitter een aantal belangrijke zaken verhelderd. Naar aanleiding van recente documentatie tussen Coinbase en de Securities & Exchange Commission (SEC) zouden klanten van Coinbase kennelijk risico lopen om hun crypto bezittingen op de exchange te verliezen in het geval van een faillissement. Volgens Armstrong hoeven klanten zich echter nergens zorgen om te maken.

Coinbase exchange faillissement

“In geval van faillissement kunnen crypto-activa die door de beurs worden aangehouden, worden beschouwd als eigendom van de faillissementsprocedure, en klanten kunnen worden behandeld als algemene concurrente schuldeisers. Een concurrente schuldeiser zou een van de laatste zijn die in een faillissement wordt betaald en de laatste in de rij voor vorderingen”, zo luidde het in het document.

Bij veel klanten van Coinbase schoot dit natuurlijk in het verkeerde keelgat. De reactie vanuit de crypto gemeenschap aan het adres van de exchange was dan ook heftig. Coinbase werd onder meer op Twitter overspoeld met boze berichten.

Volgens Armstrong was deze beangstigende taal van Coinbase in de documentatie enkel noodzakelijk om te voldoen aan de harde eisen van de SEC. Daarnaast geeft Armstrong aan dat er op dit moment geen enkele reden is om te geloven dat Coinbase binnenkort ten onder zal gaan. Ook stelt Armstrong dat de crypto activa van gebruikers op Coinbase volledig veilig zijn.

2/ We have no risk of bankruptcy, however we included a new risk factor based on an SEC requirement called SAB 121, which is a newly required disclosure for public companies that hold crypto assets for third parties. https://t.co/lwmgb1kFtA

— Brian Armstrong – barmstrong.eth (@brian_armstrong) May 11, 2022

Armstrong biedt excuses aan

Wel geeft Armstrong toe dat in het geval van een faillissement een rechter kan beslissen dat de crypto activa van gebruikers die worden bewaard op het platform inderdaad als deel van het bedrijf gezien kunnen worden. Er kan dus eigenlijk helemaal niet met volledige zekerheid worden gesteld dat cryptocurrencies van gebruikers veilig staan, mocht Coinbase ten onder gaan.

Daarnaast bood Armstrong zijn excuses aan voor de mogelijke paniek die het SEC document veroorzaakt zou kunnen hebben. Hij erkent dat hij als CEO van de exchange eerder opheldering over de kwestie had moeten bieden.

6/ We should have updated our retail terms sooner, and we didn’t communicate proactively when this risk disclosure was added. My deepest apologies, and a good learning moment for us as we make future changes.

— Brian Armstrong – barmstrong.eth (@brian_armstrong) May 11, 2022

Een belangrijke vuistregel in crypto luidt: “Not your keys, not your coins.” Wil je écht zeker weten dat je crypto ten alle tijden veilig is, bewaar deze dan op een eigen wallet waar je de private key zelf van in bezit hebt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.