CBDC staat voor Central Bank Digital Currency. Een CBDC is een soort digitale munt van een centrale bank. Er zijn een aantal centrale banken in de wereld die op dit moment bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen munt. Een CBDC is dus een digitale versie van de betaalmiddelen die we nu kennen. Zo zou er bijvoorbeeld een digitale euro of dollar kunnen komen.

CBDC’s vs crypto, gecentraliseerd vs gedecentraliseerd

Een van de grootste verschillen tussen een CBDC en crypto’s zoals bitcoin (BTC) is het beheer/decentralisatie. Om Bitcoin als voorbeeld te nemen; niemand is de baas van Bitcoin. Bij CBDC’s is dit anders, de centrale bank heeft hier namelijk de macht om de hoeveelheid geld te beïnvloeden en ook om het geld te programmeren. Zo kan er in theorie worden ingesteld dat je jouw geld alleen voor boodschappen mag gebruiken, of dat je na 20.00 geen drank meer kunt kopen.

Zijn CBDC’s dan een gevaar voor onze financiële vrijheid? Een van de zorgen van Harm van Wijk met betrekking tot CBDC’s is dat CBDC’s gebruikt zouden kunnen worden om jouw vrijheid in te perken. Het is op dit moment nog lastig om met zekerheid te zeggen wat CBDC’s voor onze financiën en financiële vrijheid gaan betekenen. De komende jaren is het belangrijk om hiervan om de hoogte te blijven en om te zien wat de centrale banken exact gaan doen met CBDC’s.

Ikzelf ben eind 2019 in de wereld van crypto gedoken en heb me vanaf begin 2020 ook meer verdiept in aandelen. Inmiddels heb ik mijn levensmissie gevonden: een financieel gezond leven voor iedereen. Op mijn Engels- en Nederlandstalige YouTube-kanalen maak ik onder de naam ‘Nesami’ video’s over crypto en aandelen, waarbij ik gebruikmaak van mijn FUFITA-methode: fundamentele, financiële en technische analyse. Als het om crypto gaat, volg ik de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bitcoin, altcoins en NFT’s. Ben je benieuwd hoe ik jou kan helpen bij het beleggen in crypto en aandelen? Neem dan eens een kijkje op mijn website, of begin meteen met het investeren in jezelf!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.