Charles Hoskinson, het brein achter cardano (ADA), heeft zich weer eens kritisch uitgelaten over ethereum (ETH) en bitcoin (BTC). Te beginnen met ethereum, de cryptocurrency waar hij zelf ooit aan meegewerkt heeft en waarvan Hoskinson zelfs als mede-oprichter te boek staat.

Het probleem van Ethereum

Volgens Hoskinson is het grote probleem van Ethereum het locking mechanisme, waardoor veel investeerders hun ether niet van de Beacon Chain kunnen halen tot de volgende grote upgrade. “Ethereum is het Hotel California van de cryptowereld. Je kunt inchecken, maar uitchecken is niet mogelijk”, aldus Hoskinson in gesprek met Cointelegraph.

Volgens Hoskinson heeft dit mechanisme een grote impact op de liquiditeit van ethereum en kan het op termijn zelfs een liquiditeitscrisis veroorzaken. De tokenhouders van ethereum zullen zich daar weinig zorgen over maken, want een dergelijke liquiditeitscrisis betekent waarschijnlijk dat de koers naar de maan gaat.

“Er is minder en minder ether beschikbaar voor de handel. Uiteindelijk resulteert dat in een liquiditeitscrisis die tot veel volatiliteit kan leiden”, zo spreekt Hoskinson. Na zijn kritiek op Ethereum, gaat Hoskinson over op bitcoin, waar volgens hem ook wel wat op aan te merken is.

Bitcoin en Proof-of-Work

Het grote probleem van Bitcoin is volgens Charles Hoskinson het vervuilende Proof-of-Work mining. Dat kan hij natuurlijk zeggen omdat zijn eigen Cardano, net als Ethereum, op Proof-of-Stake draait. Hoewel Hoskinson erkent dat Proof-of-Work belangrijk is in het creatieproces van nieuwe bitcoin, gelooft hij niet dat het effectief is.

Volgens Hoskinson kan bitcoin prima naar een minder energie-intensieve blockchain zodra het gecreëerd is. Bijvoorbeeld naar een blockchain waar zogenaamde Wrapped Bitcoin op kunnen leven. Daarmee doelt de oprichter van Cardano uiteraard op zijn eigen blockchain, waarop dat in theorie mogelijk is.

Overigens leven er ook veel Wrapped Bitcoin op het Ethereum netwerk. Waarom dat precies energiebesparingen oplevert is niet duidelijk. Om de bitcoin te creëren moeten miners immers alsnog met elkaar concurreren voor computerkracht.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.