Het oorlogspad vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is deze week tot een hoger niveau getild. Terwijl de toezichthouder zowel Binance als Coinbase voor de rechter sleept, neemt de kritiek binnen de crypto community ten aanzien van het beleid van de SEC fors toe. Bovendien heeft de SEC 61 cryptomunten als securities, ofwel effecten, bestempeld onder de Amerikaanse financiële wetgeving. Cardano (ADA) is onderdeel van deze lijst en de Cardano Foundation heeft inmiddels gereageerd op de beschuldiging.

Is ADA een effect?

De Cardano Foundation is de organisatie die toezicht houdt op de ontwikkeling van de populaire layer-1 blockchain. Om precies te zijn heeft de CEO van deze organisatie, Frederik Gregaard, de onenigheid van de Cardano Foundation kenbaar gemaakt:

‘’De Cardano Foundation is het niet eens met de recente kwalificatie van ADA als een effect onder de Amerikaanse wet. We kijken uit naar de voortdurende samenwerking met regelgevers en beleidsmakers om juridische duidelijkheid en zekerheid over deze zaken te bereiken.’’

De term ‘effect’ is inmiddels veelvuldig aan bod gekomen in het crypto nieuws, maar wellicht is niet iedereen helemaal bekend met het begrip. De term komt uit de financiële wet- en regelgeving en betekent dat er sprake is van een financieel instrument met een zekere winstverwachting.

De slepende en bekende rechtszaak tussen Ripple en de SEC heeft bijvoorbeeld betrekking op het vraagstuk of XRP gecategoriseerd kan worden als effect. Nu richt de financiële waakhond zijn pijlen echter op veel meer cryptocurrencies wat grote gevolgen voor de markt teweeg kan brengen. Effecten mogen namelijk niet zonder de juiste vergunningen verkocht worden.

Naast cardano worden andere cryptocurrencies als solana (SOL), build ’n build (BNB), Binance USD (BUSD), polygon (MATIC), the sandbox (SAND), decentraland (MANA), axie infinity (AXS) en coti (COTI) ook als effect bestempeld door de SEC.

Cardano oprichter reageert optimistisch

Onlangs kon je ook al lezen dat Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano, had gereageerd op de aanklacht van Binance. Hij gaf aan dat de aanklacht een ‘’politieke en filosofische aanval is op het bestaan van crypto en waar ze voor staan’’. Ondanks de aanklacht blijft hij optimistisch over de toekomst van de crypto-industrie.

Het feit dat de SEC nu achter veel verschillende cryptocurrencies aangaat om ze als effecten te labelen is volgens Hoskinson het perfecte moment om als sector de handen ineen te slaan en bij elkaar te komen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.