De afgelopen tijd stond naast Oekraïne ook in het teken van Canadese vrachtwagenchauffeurs die protesteerden tegen de coronamaatregelen in het land. De overheid trad hard op door de bankrekeningen te bevriezen en door eventuele cryptocurrency-wallets op een zwarte lijst te zetten. Wellicht was de remedie zelfs een groter probleem dan het probleem zelf, de maatregelen worden kennelijk weer ingetrokken.

Meer dan 200 rekeningen worden weer actief

Dat schrijft de CBC, de publieke omroep van Canada. De maatregelen waren onderdeel van een speciale nieuwe wetten onder de Emergencies Act. Bankrekeningen van protesterende truckers worden nu weer actief gemaakt. Het gaat om meer dan 200 rekeningen met in totaal ongeveer 7,8 miljoen (Canadese) dollar.

Viceminister van Financiën Isabelle Jacques benadrukte in een raad met ministers dat het zou kunnen dat het niet gaat om rekeningen van 210 mensen. Mensen kunnen namelijk meerdere rekeningen hebben die zijn bevroren. Het proces van ‘ontdooien’ van de rekeningen kan niet in één keer. Vermoedelijk heeft dit te maken met de rechtszaken die zullen lopen tegen de truckers.

Rekeningen van kleine donateurs niet bevroren

Ook zijn alleen de rekeningnummers van de truckers die weigerden het protestgebied te verlaten volgens Jacques doorgegeven aan de betreffende banken. De politie heeft geen ellenlange lijst samengesteld met alle gedane donaties, groot en klein. Kleine donaties worden waarschijnlijk niet aangegeven. Jacques: “Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat iemand die drie weken geleden of zelfs na 15 februari 20 dollar heeft gegeven getroffen zou zijn door het bevriezen van de rekeningen. Het is niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk dat dit zou gebeuren.”

Ze verklaarde verder dat de Emergencies Act het FINTRAC (het Canadese financiële inlichtingenbureau) mogelijk maakte om crowdfunding-acties te reguleren (lees: stopzetten) en bepaalde betalingsdiensten te beïnvloeden. Ook kunnen bankrekeningen in bepaalde situaties ook bevroren worden zonder de Emergencies Acts te gebruiken, zoals bij vermaarde terroristische acties of financiële misdaden. Dit was niet van toepassing op de protesten de afgelopen weken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.