Christopher Emms zit sinds februari in een gevangenis in Saudi-Arabië nadat hij op het vliegveld werd aangehouden vanwege cryptocurrency in Noord-Korea. Emms is inwoner van het Verenigd Koninkrijk en nu ligt het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het VK onder vuur omdat ze te weinig voor Emms hebben betekend.

Crypto conferentie in Noord-Korea

De Brit organiseerde een crypto conferentie in Noord-Korea en dat druist in tegen de sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Hij is dan ook op last van de VS in Saudi-Arabië vastgezet, in afwachting van eventuele uitlevering.

Parlementslid Crispin Blunt vertelde Sky News deze week dat eerdere ministers van Buitenlandse Zaken “meer hebben gedaan om de belangen van Britse burgers te verdedigen.”

Blunt was voorheen voorzitter van de commissie buitenlandse zaken. In het interview zegt hij “volgens het internationaal recht wordt verwacht dat de verzoekende staat binnen 45 dagen enig bewijs voor hun bewering zal hebben geleverd.”

“Nou, het is ongeveer 140 dagen geleden dat die deadline verstreken is.”

VS gaat te ver in zaak crypto conferentie

Emms staat op de lijst van meest gezochte criminelen van de FBI en werd in februari vastgehouden op de luchthaven van de Saoedische hoofdstad Riyad. De Saoedische regering wacht op documenten van de Amerikaanse autoriteiten op basis waarvan ze zullen beslissen of ze hem zullen uitleveren.

De zaak tegen Emms is echter controversieel en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de VS dat ze te ver gaan.

De specifieke sancties die hij zou hebben geschonden, zijn niet internationale, maar Amerikaanse sancties. Aangezien de conferentie niet op Amerikaanse bodem plaatsvond en hij geen Amerikaans staatsburger is, is het niet duidelijk welke jurisdictie de VS in deze zaak heeft.

“Als ze willen dat hij naar de Verenigde Staten komt om de Amerikaanse justitie onder ogen te zien voor het overtreden van de Amerikaanse wet, dan moeten ze aan de Britse rechtbanken uitleggen waarom dat het geval is”, zei Blunt in het interview.

Illegale cryptocurrency- en blockchaintechnologie

Er is overigens wel een link met Amerika. Emms wordt er namelijk van beschuldigd Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea te hebben geschonden door samen te werken met Virgil Griffith. Dit is wel een Amerikaanse staatsburger.

Volgens de aanklacht hebben Griffith en Emms illegaal cryptocurrency- en blockchaintechnologie aan Noord-Korea geleverd. Hiermee zouden bankembargo’s omzeild kunnen worden, deze zijn opgelegd vanwege het kernwapenprogramma van het communistische land.

Griffith werd eind 2019 gearresteerd en zit momenteel een gevangenisstraf van 63 maanden uit en kreeg een boete van 100.000 dollar.

Pyongyang Cryptocurrency Conference

De beschuldigingen stammen uit 2019, toen de Pyongyang Blockchain and Cryptocurrency Conference plaatsvond. Deze werd gehouden in Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. Iedereen was welkom behalve Zuid-Koreanen, Japanners en Israëli’s. Een ticket kostte meer dan 3000 dollar, hiervoor kreeg je een all-inclusive verblijf in het afgesloten land en waren er dagtripjes naar een lokale brouwerij en schietbanen.

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.