Brave Browser is één van de weinige nieuwe browsers die echt voet aan de grond lijkt te krijgen. Eén van de meest belangrijke aspecten daarvan is de grote nadruk op de vele privacy-aspecten van Brave. Het team achter de browser verbetert je privacy met een nieuwe functie die Google beter omzeilt, genaamd De-AMP.

Meer beveiliging tegen Google’s tentakels

Google gebruikt namelijk een ‘web component framework’ genaamd Accelerated Mobile Pages (AMP). Daarmee maak je gemakkelijk webpagina’s die goed overweg kunnen met mobiele apparaten. Verder kun je er e-mails, advertenties en web stories mee optimaliseren. Volgens Google maakt het een betere gebruikerservaring mogelijk, maar het betekent ook dat Google deze websites praktisch in een soort kooi plaatst.

Als je met AMP geoptimaliseerde diensten wilt bezoeken, dan moet je die ‘kooi’ in. Daardoor zit je vast aan Google’s diensten voor deze pagina’s, ook als je dat niet wilt. Deze nieuwe functies van Brave voorkomt dit. De browsermaker benadrukt dat AMP niet alleen privacy verslechtert, maar ook de beveiliging, de decentralisatie van het internet en zelfs de prestaties.

De nieuwe Brave-functie voorkomt dat door pagina’s, die snel linken naar AMP-pagina’s van websites, aan te passen door de AMP-pagina’s om te zetten in de reguliere variant van de oorspronkelijke eigenaar. Zelfs Google’s eigen zoekpagina’s worden hierop aangepast. Je krijgt dus via Google Search de AMP-pagina’s niet te zien.

Ook Brave’s Chromium-basisbrowser is aangepast om direct pagina’s om te zetten in non-AMP-versies. De feature die je herleidt naar non-Google-pagina’s wordt uitgebreid.

Gevolgen voor cryptocurrencies

Brave is de bedenker van de Basis Attention Token (BAT). Het bedrijf heeft als doel om je uit Google’s ecosysteem te halen en zowel bezoekers van websites als contentmakers belonen met behulp van BAT. De token kun je bijvoorbeeld gebruiken als beloning als je advertenties toelaat.

Als de privacyfuncties invloedrijk genoeg worden, dan bestaat er een kans dat cryptocurrencies zoals de Basic Attention Token echt tractie gaan krijgen. Het hele internet is namelijk gebaseerd op het verzamelen van gebruikersinformatie via cookies en dergelijke. Als dat niet mogelijk meer is, hebben bedrijven als Google weinig omzet meer. Alles valt of staat bij hoe goed dit soort privacyfuncties werken, en hoe goed Google in staat is om ze te kraken. Brave benadrukt ook dat ‘AMP 2.0’ webgebruikers nóg minder controle geeft. Privacybescherming is dus hard nodig.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.